Áttörtek a migránsok a lengyel határon

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel-fehérorosz határon, és átjutott Lengyelország területére - közölte a PAP lengyel hírügynökség.

A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este lerombolta a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Egyes határsértőket visszafordították Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és ők újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti.

Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

 

(MTI)

Litvániában rendkívüli állapot lépett hatályba

Kiemelt képünkön migráns látható a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 9-én. Az előző nap a lengyel határnál összegyűlt nagy létszámú migránscsoport megpróbált erőszakkal áttörni a határvédő kerítésen, hogy bejusson az Európai Unió területére. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov

Iratkozzon fel hírlevelünkre