Litvániában rendkívüli állapot lépett hatályba

Rendkívüli állapot lépett hatályba Litvániában a fehérorosz határ térségében az ott kialakult migránsválság miatt.

Az egyelőre csak egy hónapra szóló rendkívüli jogrend bevezetéséről a litván parlament hozott döntést. Az intézkedés a határ menti öt kilométeres sávra vonatkozik, illetve azokra a befogadóhelyekre, ahol a Fehéroroszországon át érkezett afrikai és ázsiai illegális bevándorlókat szállásoltak el. A határövezetbe csak külön engedéllyel lehet belépni (ez nem vonatkozik a helyi lakosokra), és tilos ott gyülekezni. A befogadóhelyeken tartózkodó migránsok nem használhatnak elektronikus távközlési eszközöket és internetet, kizárólag a hatóságokkal való kapcsolattartáshoz lehet azokat igénybe venni.

Viktorija Cmilyte-Nielsen parlamenti elnök azt mondta, hogy az illegális migráció elleni harchoz már nem elegendőek a kormány rendelkezésére álló eszközök olyan körülmények közepette, amikor a Lengyelország elleni „hibrid támadások” erősödése Litvánia nyugalmát is fenyegetik.

Az év eleje óta a litván-fehérorosz határon több mint négyezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ötvenszer többet, mint a tavalyi év egészében.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A dpa német hírügynökség közölte, hogy a lengyel hatóságok kedd este feltartóztatták a Seebrücken Deutschland és a LeaveNoOnBenihd nevű szervezet aktivistáit szállító buszt.

A két szervezet humanitárius segélyt szállított a határnál összegyűlt migránsoknak, akiket Németországba akar szállíttatni. 

A német belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy ennek büntetőjogi következményei lehetnek.

 

(Forrás: MTI)

Áttörték a migránsok a lengyel határt

Kiemelt képünkön rohamrendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók előtt a litvániai Rudninkai gyakorlótéren létesített sátortáborban Vilniustól délre 2021. augusztus 2-án. MTI/EPA/Toms Kalnins

Iratkozzon fel hírlevelünkre!