Fesd át! Fesd át színesre!

A Bègles-ben tervezett két újabb szivárványos zebra az önkormányzat épülete előtt lesz. A városvezetés ezzel is azt üzenné, hogy a vendégszeretet, a tolerancia és az LMBTQ emberek jogaiért folytatott küzdelem fontos értékek a település számára.

Szivárványos gyalogátkelők

A homoszexualitás bástyájának is nevezett francia településen, a Gironde megyében található Bègles-ben hamarosan két LMBTQ színekben pompázó gyalogosátkelőt is felavatnak – írja az Actu.fr. A település rászolgált a fenti jelzőre, ugyanis 2004-ben az akkori városvezető, Noël Mamère engedélyezte egy meleg pár házasságkötését, holott a törvény ezt csaknem tíz évvel később, 2013 májusától tette lehetővé. A várost ezt követően kezdték el a homoszexualitás bástyájának nevezni, mivel a 2004-ben kötött frigy volt az első melegházasság, amelyet Franciaországban kötöttek.

A városvezetés közleményt adott ki, melyben az áll, hogy az egyenlőségről és a sokféleségről szóló, Quinzaine de l’égalité elnevezésű program keretében két gyalogosátkelőt is szivárvány színűre festenek. Ezeket november 16-án avatja fel hivatalosan Bègles polgármestere. Emellett az akció két hetes időtartama alatt, november 2-tól 16-ig a büszkeség zászlójának is nevezett szivárvány színű lobogót is kitűzik a városháza épületére. A város vezetése így kívánja kifejezni támogatását és azt, hogy az LMBTQI+ emberek jogaiért és általában az egyenlőségért folytatott küzdelem fontos szerepet tölt be a város életében. A közlemény szövegének értelmében a gyalogátkelőhelyek elhelyezkedése is szimbolikus jelentéssel bír. Azért esett ugyanis a választás a városháza előtti területre, mert ezzel is azt üzenik, hogy a vendégszeretet és a tolerancia fontos értékek a település számára.

Nem mindenkinek tetszik

Nem Bègles az egyetlen olyan település Gironde megyében, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az LMBTQ közösségek iránti tolerancia kifejezésére. A szomszédos nagyváros, Bordeaux szintén élen jár a szivárvány színű gyalogosátkelők számát tekintve. A másságot toleráló zebrák azonban nem mindenkinek nyerték el a tetszését. A városban az elmúlt pár hónapban több alkalommal is előfordult, hogy megrongálták az LMBTQ színeiben pompázó gyalogosátkelőket.

A legutóbbi ilyen eset szeptember közepén történt, amikor ismeretlen személyek a szivárvány színű sávokra a francia uralkodók jelképeként ismert liliomokat festettek.

Szeptember elején a Saint-Genès nevű kerületben lévő zebrát öntötték le fehér festékkel. Fabien Robert városi tanácsos Twitter-bejegyzéséből kiderült, hogy korábban is előfordult már hasonló rongálás ennél a zebránál.

A leglátványosabb bordeaux-i akció talán az volt, amikor radikális LMBTQ aktivisták vérnek látszó festékkel öntöttek le egy szivárvány színű zebrát. Elmondásuk szerint azért, hogy így hívják fel a figyelmet a városvezetés képmutatására, mely szerintük nem tesz eleget a közösség tagjainak támogatásáért.

A városvezetés azonban továbbra is kitart amellett, hogy zebrák szivárvány színűre történő festésével kiáll az LMBTQ közösség mellett. A rongálásokat jelentették a rendőrségnek, az átkelőhelyeket pedig megtisztíttatták.

(V4NA)

Kiemelt kép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre!