Több nő hisz Istenben, mint férfi

Csehországban a lakosság 20 százaléka hisz Istenben, bár egy részük fenntartásokkal - derült ki abból a most nyilvánosságra hozott országos felmérésből, amelyet a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet készített a Maranatha keresztény civil szervezet megbízásából.

Valamiféle magasabb erő létezésében 35 százalék hisz, míg a megkérdezettek 23 százaléka sem Isten, sem egy magasabb erő létezésében nem hisz – mutatnak rá a felmérés készítői, akik országszerte mintegy másfél ezer 18 éven felüli személyt kérdeztek meg.

Az emberek több mint fele úgy vélte, hogy az istenhit inkább megosztja, semmint egyesíti a cseh társadalmat. A hívők 48 százalékát a családi nevelés vezette az istenhithez. A hívők többsége, mintegy kétharmada nő, míg a férfiaknak csak egyharmada nyilatkozott úgy, hogy istenhívő. A vallásosak többsége az idősebb korosztály tagjai közül kerül ki, területileg pedig a morvaországiak és dél-csehországiak között van a legtöbb istenhívő.

A megkérdezettek 57 százaléka azt állította, hogy a tízparancsolat konkrét ismerete nélkül is tudja, mi a helyes, és mi nem. Az emberek 85 százaléka fontosnak minősítette, hogy a társadalomban érvényesüljenek az erkölcsi törvények.

Ami a templomlátogatásokat illeti, rendszeresen, hetente egyszer a megkérdezettek két százaléka jár misére, karácsonykor pedig hét százalék. Az emberek 57 százaléka azt állította, hogy sosem jár templomba. Abban, hogy a világot Isten teremtette, a csehek hét százaléka hisz, míg az evolúciós elmélet híveinek aránya 62 százalék.

(MTI)

Kiemelt kép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre