A baloldal lenézi a választókat

Márki-Zay Péter Karácsony Gergely (Fotó: Szennyes Krisztián / Vasarnap.hu)

Használjanak az emberek kevesebb gázt, áramot és vizet, hiszen ez a valódi rezsicsökkentés – ezt Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt mondta még megválasztása előtt az egyik, Dobrev Klárával folytatott vitájában, amikor magát a rezsicsökkentést néphülyítésnek nevezte. Márki-Zay mondataiban minden benne van, amit a baloldal a választókról gondol.

Az egyik a társadalmi átnevelő célzat, amely sajnos sokszor megnyilvánult már a balliberális térfélen. Kérdés, milyen jogon akarja megmondani a baloldal új üdvöskéje bárkinek is, hogy mennyi vizet, gázt, vagy áramot használjon? Vagy miért akarja az árak növelésével rávenni arra, hogy kevesebbet fogyasszon? Miért nem érzi elég felnőttnek a saját választóit sem, miért nem gondolja róluk, hogy el tudják dönteni, mennyi energiát akarnak felhasználni? Ráadásul a rezsivel kapcsolatos logika többszörösen sántít.

Attól még, hogy olcsó az energia, senki nem fog kétszer annyi vízben fürödni, és senki nem fogja 30 fokra fűteni a lakását télen.

Viszont ha sokba kerül a rezsi, akkor sem fog senki 20 fok helyett 15-ben dideregni, kivéve azokat, akik nem tudják majd megtenni, hogy kifizessék a magasabb árakat. A többiek pedig többet költenek majd energiára és kevesebbet másra. A rezsicsökkentésnek ugyanis egy nagyon komoly gazdaságösztönző hatása is van. Az emberek – mivel nem fogyasztanak több energiát – jóval kevesebbet költenek rá, az így megspórolt pénzt pedig másra tudják fordítani.

Ezt a lehetőséget is elvenné tőlük Márki-Zay és a baloldal, csak azért, mert valami nyugatról jött idea alapján azt gondolják, hogy itt az ideje megnevelni a pazarló magyarokat.

Persze ahhoz sem kell messzire menni, hogy megtaláljuk e gondolat forrását. A brüsszeli elefántcsonttoronyban ücsörgő bizottsági alelnök, Frans Timmermans fogalmazott ugyanis úgy nem oly rég, hogy a klímavédelemnek sajnos ára van, és aki ezt nem akarja megfizetni, az vegyen fel két pulóvert a lakásában. A baloldalnak ugyanakkor már az alapvetése is rossz, hiszen

azt gondolja, hogy amit ő tesz, az a tökéletes, a buta, nevelésre szoruló nép pedig előbb-utóbb majdcsak feléri ésszel az ő zsenialitását.

Ha nem, akkor pedig jöhetnek a szankciók. Sajnos nem Márki-Zay az első ebben a sorban. Emlékezhetünk Gyurcsány Ferencre, aki azt üzente az adóemelések miatt tiltakozó vállalkozóknak, hogy elmehetnek Szlovákiába, vagy az SZDSZ-re, amely az egészségügy fizetőssé tételével akarta az embereket eltántorítani attól, hogy orvoshoz járjanak. És itt van Karácsony Gergely is, aki az elviselhetetlen dugók miatt elégedetlenkedő autósoknak üzente, hogy lehet menni BKV-val.

Márki-Zay persze egy másik mondatával is lebuktatta magát. Nevezetesen, amikor néphülyítésnek nevezi a rezsicsökkentést. Ez két okból is felháborító. Egyrészt, mert azt gondolja, hogy a „népet”, vagyis a választókat lehet hülyíteni, vagyis nem elég érettek ahhoz, hogy belássák, mi, miért történik velük vagy körülöttük. A másik, hogy

vajon mit gondoljunk arról a politikusról, aki az emberek megélhetésének, egzisztenciájának védelmében született döntés mögött a néphülyítést, a szavazatszerzési szándékot látja?

Vajon hogyan politizálna, hogyan hozna az ország érdekében döntéseket kormányfőként egy olyan ember, aki szerint a rezsicsökkentés néphülyítés? Az elmúlt választások azért bebizonyították, hogy mit gondolnak az emberek az őket hülyének néző vagy nevelni akaró baloldali politikusokról. Úgy tűnik, Márki-Zaynak pár nap is elég volt ahhoz, hogy felzárkózzon hozzájuk.

Fotó: Szennyes Krisztián /Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre