Ötvenhat titkai online tudástárban is elérhetők

Az 1989-es rendszerváltás eseményei és az 1956-os forradalom eszmeisége elválaszthatatlan egymástól. Ötvenhat üzenetét a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) egy speciális online kronológia és tudástár fejlesztésével kívánja átélhetővé tenni.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára különleges ismeretterjesztő tartalommal jelentkezik a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum. A Retörki Kronológia – A rendszerváltás mérföldkövei megnevezésű online tudástár így további tartalmakkal, több tucat új szócikkel bővülve közel a duplájára nő.

Retörki Kronológia (Forrás: Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum)

A Retörki kronológiája a fiatalok számára is könnyen elérhető (Forrás: Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum)

A Retörki kronológiája és tudástára – ami eddig a rendszerváltás történetének legfontosabb eseményeit mutatta be – most tudományos-ismeretterjesztő formájában szól az 1956-os események időben változó megítéléséről, értékeléséről.

A kibővített tudástár közérthető módon szócikkek, rövid tanulmányok és életrajzok segítségével mutatja be, hogy az elmúlt hat évtizedben hogyan változott meg a forradalom megítélése. Ezáltal az „ellenforradalmi csőcseléktől” az ’56-os forradalom alaptörvénybe iktatásáig ismerteti a 20. századi magyar történelem egyik kiemelkedő eseményéről szóló narratívákat.

Összefoglalók, fotók, hanganyagok és további kordokumentumok várják az érdeklődőket a tudástárban (Forrás: Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum)

A most elkészülő gyűjtemény nemcsak a történészek, hanem a közép- és felsőoktatásban tanuló diákok, illetve a téma iránt érdeklődők számára is könnyen hasznosítható. A digitális kronológia – amelyet fotók, hanganyagok és további kordokumentumok is színesítenek – egyben tisztelgés ’56 hősei előtt.

A gazdagon illusztrált online tudástár nyomtatott formában is elérhető lesz Változó idő, változó emlékezet – 1956 értékelésének átalakulása címmel. A kötet 2021. november 3-án az Országházban mutatják be egy konferencia keretében, amelyre a titkarsag@retorki.hu e-mail-címen lehet jelentkezni. Az online tartalmak október 23-ától elérhetők az alábbi weboldalon.

Tóth Gábor

Szakály Sándor: 1956-ban egy nép nemzetté vált

Fény derülhet a rendszerváltás sötét foltjaira

A „véres csütörtök” emlékei – interjú Andrásfalvy Bertalannal a Kossuth téri sortűzről

Kiemelt képünk forrása Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!