Mindenki egy anyaméhben kezdte…

Felavatták a Rákoskeresztúri új köztemetőben a meg nem született gyermekeknek állított emlékművet, mely segít enyhíteni az elvesztett gyermekek miatt érzett végtelen fájdalmat, illetve felhívja a figyelmet arra, hogy az élet a fogantatással kezdődik és Isten számára minden emberi élet fontos.

Évek óta tartó misszió

A Magyar Keresztény Misszió Alapítvány (MKMA) 1995-ben alakult és 2009 óta végez magzatvédelmi tevékenységet. Az alapítvány célja, hogy minél többen tisztában legyenek az abortusz életen át tartó testi, lelki hatásaival, következményeivel és arra ösztönöz, hogy a halál helyett az életet válasszák a nők, mert mindig minden helyzetből van kiút, más választási lehetőség.

Tizenhat emléktábla 

Csávás Imre magzatvédő, az MKMA elnöke szerkesztőségünkhöz eljuttatott leveléből megtudtuk, hogy már korábban, 2013-ban felmerült az igény egy „a magzatok tiszteletére” készített, állandó emlékhely kialakítására, elsősorban a kórházakban. A tényleges megvalósulásra azonban 2017-ig kellett várni. Ekkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap anyagi támogatásának köszönhetően,

a Keresztény Misszió az ország különböző pontjain, összesen 16 kórházban állított emléktáblát, a meg nem született magzatok tiszteletére.

A meg nem születettek emlékére emléktábla

A meg nem születettek emlékére avattak emléktáblát a dél-komáromi Selye János Kórházban – A kép forrása: Sziakomarom.sk

Isten számára nincs nem kívánt élet

A Rákoskeresztúri új köztemetőben 2021. október 14-én avatták fel a meg nem született gyermekeknek állított emlékművet. Mint ismeretes Magyarországon évente körülbelül harmincötezer abortuszt hajtanak végre, s bár a számok javuló tendenciát mutatnak, az adatok így is szívfájdítóan magasak. Az alapítvány elnöke szerint nagy szükség van ezekre az emlékhelyekre, ahol az emberek imádkozhatnak és leróhatják a tiszteletüket a megfogant, de meg nem született gyermekek előtt. Ahogy levelében hangsúlyozta, a táblákkal fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy:

„Isten számára nincs nem kívánt élet. A megfogant magzat is már egy élő ember. Így joga van az élethez. Joga van ahhoz, hogy megszülethessen.”

A meg nem születettek emlékére emlékmű avatása

Emléktábla-avatás az új köztemetőben a meg nem születettek emlékére, melyet Cseh Zoltán plébános szentelt fel – A kép forrása: Magyar Keresztény Misszió Alapítvány

Ökumenikus összefogás az emberi életért

Az új köztemetőben felállított emlékművet Cseh Zoltán atya, a Kőbányai Szent György-plébánia plébánosa áldotta meg. Az atya az avatási szertartás után a Vasárnap.hu-nak elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt a számára, amikor felkérték a Keresztény Missziótól a szentelésre. Örömmel vállalta az emlékmű megáldását, többek között azért is, mert szerinte ez egy szép ökumenikus összefogás az emberi életért, ugyanis ez a kezdeményezés a katolikusoknak és a protestánsoknak is egyaránt a szívügyük. Majd hozzátette, hogy fontos, hogy az emberek megértsék:

az emberi élet nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik, és a természetes halálig tart. „Mindenki egy anyaméhben kezdte

– hangsúlyozta Cseh Zoltán atya, csak néha hajlamosak vagyunk elfelejteni.

A meg nem születettek emlékére emlékmű avatása

Az emlékmű az emberi élet tiszteletét hirdeti – A kép forrása: Magyar Keresztény Misszió Alapítvány

Már általános iskolában oktatni kellene

A plébános szerint már az általános iskola nyolcadik osztályában tanítani kellene, hogy a magzat nem egy érzéketlen sejtcsomó. „Nem a hit felől kellene megközelíteni a kérdést, hanem inkább tudományos, biológiai szempontból. Megértetni a fiatalokkal, hogy a megtermékenyített embrió, már magában hordozza az ember teljes génállományát. Tehát már első pillanattól fogva egy ember” – fogalmazott az atya.

élet

Az emberi élet nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik – A kép forrása: Flickr

Ima kilenc hónapon át

A plébános úgy gondolja, hogy az emlékmű azokért a magzatokért is épült, akiket éppen most készül elvetetni az édesanyjuk. Elmesélte, hogy ő maga is vállal lelki adoptálást, azaz örökbe fogad és kilenc hónapon keresztül imádkozik egy olyan megfogant magzatért, akinek szülei épp a terhességmegszakításon gondolkodnak.

Cseh Zoltán atya végül reményét fejezte ki, hogy az emberi élet tiszteletét hirdető kezdeményezés nemcsak egyszeri alkalom lesz, hanem egyre több temetőben is találkozhatunk majd hasonló emlékművel.

A meg nem születettek emlékére emlékmű avatása

Közel van az Úr a megtört szívekhez, hirdeti az emlékmű – A kép forrása: Cseh Zoltán plébános Facebook-oldala

 

Egy belső Trianonra is emlékezünk – 65 éve, ezen a napon legalizálták az abortuszt

Soha nem látott videó, amely feltárja az élet csodáját az anyaméhben

„A gyermeked megölése soha, semmire nem megoldás!” – Abby Johnson a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre