„A gyermeked megölése soha, semmire nem megoldás!” – Abby Johnson a Vasárnapnak

Amikor megkaptam az állásomat a Planned Parenthoodnál, azt éreztem, megütöttem a főnyereményt, és az enyém a legjobb munka a világon. Hittem, hogy megváltoztathatom a világot, és itt tényleg segíthetek a nőknek – mondta lapunknak Abby Johnson. A ma már életvédő aktivistaként dolgozó nyolcgyermekes édesanya élete olyan példaértékű, hogy játékfilm is készült róla.

Abby Johnson előadás közben (Fotó: National Institute of Family & Life Advocates-NIFLA Facebook-oldala)

Egészen sötét ösvényeken járt azonban, amíg eljutott odáig, hogy egykori tevékenységével szemben ma az abortusz ellen emelje fel a hangját nap mint nap. Bár konzervatív, életvédő családból származott, a főiskolán megismerkedett a Planned Parenthood abortuszklinika-hálózat tevékenységével. Az Egyesült Államokban megtalálható halálintézményeket teljesen megtévesztően „női egészségklinikának” nevezik. Pedig sokkal több közük van a halálhoz, mint az egészséghez. És éppen ezt akarják elhitetni mindenkivel, így tévesztették meg Abbyt is.

A Planned Parenthood  igyekszik arra biztatni a nőket: ne engedjék, hogy mások döntsenek a saját testükről. Tehát a női jogokat a magzatok élethez való joga elé helyezik.

„Ez az én vaginám, én döntöm el, hogy mi megy be oda, és mi jön ki onnan.” Abortuszpárti tüntetés az Egyesült Államokban (Fotó: Flickr.com)

Kommunikációjukban azt hirdetik, ők a segítő kéz, akik a bajban lévő nők igazi és egyetlen támasza lehetnek, megoldás minden „problémára”.

Ezzel tévesztették meg az akkor még nagyon fiatal Abby Johnsont is, sok más amerikai nővel együtt. Abby Johnson 2001-ben kezdett a Planned Parenthood Texas állambeli klinikáján, Bryanban dolgozni önkéntesként. A feladata kezdetben csupán annyi volt, hogy az abortuszra érkező kismamákat bekísérje a parkolóból az intézménybe. Abby egyre magasabbra lépett a ranglétrán, egészen az igazgatói székig jutott, sőt, 2008-ban az év dolgozójának nevezték ki a Planned Parenthoodnál.

Az itt töltött nyolc év alatt 22 000 abortusz lebonyolításában vett részt, és számtalan kétségbeesett nőnek adott tanácsot a terhességmegszakítással kapcsolatban.

Egyszer a sok feltorlódott abortusz miatt neki is be kellett állnia az ultrahang mellé egy beavatkozás során. Abby akkor szembesült vele, hogy valójában miben is segédkezett nyolc éven át.

Tanúja voltam egy abortusznak, és

végignéztem, hogyan küzd az életéért egy 13 hetes magzat. Láttam, ahogy próbál menekülni a műszerek elől. Tényleg az életéért küzdött! Elborzadtam, és akkor döbbentem rá, hogy milyen hatalmasat tévedtem

– emlékezett vissza Abby Johnson lapunknak.

abortusz előtt, forrás: Flickr.com

Számos kétségbeesett nő hiszi, hogy az abortusz megoldást hozhat az életébe. (Forrás: Flickr.com)

Nehéz döntés előtt állt, mindent végig kellett gondolnia. Kilenc napot bírt még ki ezt követően a klinikán. Az élet furcsa fintora, hogy éppen azoktól kért segítséget, akikre éveken át ellenségként tekintett. Ők voltak a 40 nap az életért (40 Days for Life) nemzetközi keresztény nonprofit szervezet tagjai, akik

világszerte több mint hatvan országban szerveznek kampányokat az élet védelmében.

Abby Johnson többször összetűzésbe került velük a Planned Parenthoodnál folytatott munkája során, ugyanis egy maroknyi csapat folyamatosan imádkozott az intézmény kerítésénél az abortuszt végzőkért, a kismamákért és a megölt magzatokért is. Sőt, próbáltak minden betérőt lebeszélni a magzatgyilkosságról, és más alternatívát felmutatni számukra.

Hozzájuk fordultam, pont azokhoz, akik az ellenségeim voltak. Felajánlották, hogy segítenek, én pedig lemondtam az igazgatóságról

– mondta lapunknak Abby Johnson, akinek persze számítania kellett a Planned Parenthood bosszújára is. Az egykori intézményvezető akkor ugyanis egyebek mellett nyilvánosságra hozta, hogy főnökei arra kényszerítették: emelje a cég bevételét a terhességmegszakítások növelése által.

– Megpróbáltak elhallgattatni, de nem sikerült nekik – emlékezett vissza Johnson. Arra a kérdésünkre, hogy mi a Planned Parenthood valódi célja, elmondta: amellett, hogy abortuszokat adjanak el, már

szeretnék kinevelni a következő generációt, leendő ügyfeleiket, akik a szüleik helyett gondolkodás nélkül hozzájuk fordulnak majd, ha segítségre lesz szükségük.

Abby Johnson kitért arra is, hogy rengetegen imádkoztak érte, és az ő hite is egyre jobban megerősödött. Nehéz volt megbocsátania saját magának, sőt, úgy érzi, a megbocsátás folyamata valójában még mindig tart a lelkében. Arra biztatta a magyar életvédőket: ne várjanak arra, hogy az aktuális kormányok lépjenek az abortusz ellen.

Alulról szerveződő életpárti mozgalmakat kell létrehozni, melynek tagjai segítenek a krízishelyzetben lévő nőknek. Megtanítják a fiatalokat a testük és egymás tiszteletére, valamint a szexualitás helyes, Istennek tetsző megélésére. Ezeknek a kis szervezeteknek kell utat mutatniuk addig, amíg nem alakul ki Magyarországon az életvédelem etikája

– tette hozzá. Elmondta, mindennapi munkájában Isten és a családja segíti. Számára a Krisztusba vetett hit a legnagyobb erő.

Egy megmentett élet. Ennek a csecsemőnek az édesanyja a Facebookon gyűjtött abortuszra, amikor valaki azt ajánlotta neki: hívja fel az életvédők forródrótját (Fotó: Abby Johnson: ProWoman, ProChild, ProLife)

A gyermeked megölése soha, semmire nem megoldás! Az abortusz által nem lesz könnyebb az életed!

– üzente minden terhességmegszakításon gondolkodó nőnek. Hozzátette: sajnos sokan az abortuszt választják megoldásként a kétségbeesett, kilátástalan helyzetekben. Ám ha egy nő tudja, hogy nincs egyedül, nem gondolja majd azt, hogy a terhességmegszakítás az egyetlen lehetőség számára.

„Elég, ha csak annyit mondunk nekik: én majd ott leszek melletted, és fogom a kezed!”

 

Mizsei Bernadett

Itt megtekintheti az Abby életéről készült filmet:

700 magzatot abortált, ma megtért életvédő

A szuperhősök nem ölnek védtelen magzatokat

A szülés biztonságosabb, mint az abortusz

Amerikai abortuszklinika-hálózatnak gyűjtött pénzt Cseh Katalin

Iratkozzon fel hírlevelünkre