Macron: Franciaország a gyarmati múltjából eredendően fajgyűlöletben szenved

A francia elnök az amerikai CBS televíziónak adott interjújában elmondta, újra kell értelmezniük a saját történelmüket.

„Halk és nyílt párbeszéd szükséges ahhoz, hogy megértsük, mi és hogyan történt, majd bizonyos módon újra kell értelmeznünk a saját történelmünket” – fogalmazott Emmanuel Macron francia államfő a CBS amerikai csatornának adott interjújában.

A politikus szerint kezelni kell a faji diszkrimináció kérdését, s ennek eszköze a történelem újraértelmezése. Mint mondta: az Egyesült Államok és Európa olyan közös kihívásokkal küzd, mint az egyenlőtlenségek, a gyűlöletbeszéd, a társadalmi feszültségek és a faji kérdés. Kiemelte, országa több programot is indított a diszkrimináció és a rasszizmus elleni küzdelem jegyében. 

Macron kifejtette, szerinte az Egyesült Államok megfelelően kezelte a szegregáció problémáját az 1960-as években, és sikerült átszerveznie a társadalmát. De – mint fogalmazott – Franciaország és Amerika történelme különböző, a traumáik eltérőek, még akkor is, ha vannak közös jelenségek.

Megjegyezte, Franciaország gyarmatosító ország volt, sok ember érkezett a volt gyarmatokról, például az afrikai kontinensről. Ezzel magyarázta a Franciaországban tapasztalható rasszizmust, majd hozzátette,

le kell ásniuk a jelenség gyökeréig, és meg kell szabadulniuk a fajgyűlölettől.

Nyugodt és nyílt párbeszéden alapuló határozott politikát ígért ennek érdekében.

Az orosz-ukrán konfliktus is szóba került

Emmanuel Macron kontraproduktívnak és elfogadhatatlannak nevezte, ami az orosz-ukrán határon történik és – mint fogalmazott – Oroszországnak mindenképpen csökkentenie kellene a katonai feszültséget. A világ vezető hatalmainak szerinte egyértelmű vörös vonalat kell húzniuk Oroszországgal szemben, és ha ezt Putyinék átlépik, szankciók is szóba jöhetnek.

A francia elnök szerint Ukrajna kérdésében a diplomáciai lépések felgyorsítására van szükség.

„Az Egyesült Államoknak, Európának, mindannyiunknak nagyon világosnak kell lennünk Oroszországgal szemben”

– fogalmazott, hozzátéve,  hogy nem fogadhatók el újabb orosz katonai műveleteket ukrán földön.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy hitelesek legyünk” – szögezte le a francia államfő, hozzátéve, hogy szerinte a szankciók önmagukban nem elegendőek, de „a csomag részét képezik”.

Macron ugyanakkor azt is kiemelte, hogy egyetért Joe Biden amerikai elnök azon szándékával, hogy párbeszédet kezdjen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

„Biztos vagyok abban, hogy Putyin elnök készen áll a párbeszéd újraindítására”

– hangsúlyozta a francia államfő, aki kedvezően ítélte meg egy nyílt, nyugodt és tiszteleten alapuló párbeszéd lehetőségét Moszkvával.

(MTI nyomán)

 

Növekszik a társadalmi frusztráció Franciaországban

Nemzeti hősök helyett inkább bevándorlókról neveznének el utcákat Franciaországban

 

Kiemelt képünk forrása: MTI