A szülés biztonságosabb, mint az abortusz

Múlt vasárnap holtan találtak egy 38 éves nőt, nigériai otthonában, aki előzőleg abortusztablettát vett be, hogy elvetéljen. Az eset kapcsán újra felvetődik a kérdés, vajon mennyire biztonságosak az abortusztabletták?

magzat

A kép forrása: Pixabay

Virtuális abortusz

A „virtuális abortuszok” világát éljük. A terhességmegszakítás szereplője már sok esetben nem a nő és az orvosa, hanem a nő és a számítógép képernyője. Így persze a megfelelő tájékoztatás, az egyéb opciók felajánlása is elmarad. A Planned Parenthood és több abortuszklinika már évek óta folytatnak ilyen jellegű távorvoslást. A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amelynek során az ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkoznak, a kapcsolat valamilyen távoli adatátviteli rendszeren keresztül jön létre. A Covid-19 világjárvány sajnos csak tovább nehezíti a helyzetet és lehetőséget teremt az online abortuszvállalatok terjeszkedésére. A praktikum és az érintésmentes orvoslás előnyeit kihasználva pedig tovább növekszik a virtuális abortuszok száma.

Az abortusz aktivisták egyébként kifejezetten azokat a kiszolgáltatott csoportokat, például afroamerikai, latin, vagy elszegényedett részeken élő nőket keresik fel a szolgáltatással, akik kevésbé valószínű, hogy hozzáférnek a jó orvosi ellátáshoz.

abortusztabletta

A kép forrása: Pixabay

Érintés nélküli “borzalom”

Ezek az új virtuális klinikák „érintés nélküli” szolgáltatásokat kínálnak a 10 hetesnél fiatalabb magzattal várandós anyák számára. A betegek online töltik ki a kórtörténeti űrlapot, videofelvételen vagy telefonon keresztül konzultálnak egy orvossal. Ha pedig jogosultak az eljárásra, akkor két gyógyszert kapnak, amit a gyógyszertár kiszállít a lakásukra. Gyakorlatilag ki sem kell mozdulni otthonról, tálcán érkezik a megoldás. Túl egyszerű és csábító!

A legszörnyűbb részt persze kihagyják álomszerű történetből. Arról senki sem beszél, hogy mi lesz miután a gyanútlan nő beveszi a tablettákat. Hosszan tartó intenzív fájdalmat érez, ömleni kezd belőle a vér, majd nehéz „vajúdás” közepette kilöki abortált csecsemőjét a vécébe. Mindezt egyedül, felügyelet nélkül. Borzalom!

abortusz

A kép illusztráció – Forrása: Flickr

Veszélyes komplikációk

A „virtuális eljárás” számos egyéb problémát is felvet. Például azt, hogy a nők – az orvosi vizsgálat hiányában – hogyan tudják megállapítani, hogy hol tart pontosan a terhességük? Ugyanis a 10. hét után az abortusztabletta nem hatásos. Továbbá a gyógyszerek halálosak lehetnek méhen kívüli terhesség esetén, amit szintén csak egy szakember igazolhat. A vetélés közben kialakult komplikációk tehát komoly aggodalomra adhatnak okot. Aztán ott van a bántalmazás és a kényszer problémája. Nemrégiben például egy wisconsini férfit azzal vádoltak meg, hogy online vásárolt abortusz-tablettákat kevert terhes barátnője italába, miután az meg akarta volna tartani közös gyermeküket.

Szabályozás és statisztikák

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food & Drog Administration – FDA) megkövetel bizonyos biztonsági előírásokat a mifepriston vetélési tablettával kapcsolatban. Például csak személyesen lehet igényelni és csak a 10. hét előtt alkalmazható. Számos állam, köztük Ohio és Montana jogszabályokat hozott a telemedicina és a postán érkező abortusz tabletták tiltására. Jó okuk volt a szigorításra, ugyanis az Egyesült Államokban a mifepriston eddig legalább 24 nő halálát okozta és további 4000 súlyos szövődményhez vezetett. Guttmacher Intézet kutatócsoportja szerint a gyógyszeres abortuszok, az összes terhességmegszakításnak a 40 százalékát teszik ki az Egyesült Államokban.

Akárhogy is szépítjük, az abortuszok nem biztonságosak sem az édesanyák, sem a születendő csecsemők szempontjából. Hiába bizonygatják az aktivisták, hogy az eljárások kockázatmentesek, a kutatások és a statisztikák nem ezt mutatják.

2008-ban a Betegségellenőrzési Központ (Centers for Disease Control – CDC) jelentése szerint több mint 400 nő halt meg legális terhességmegszakítás miatt az Egyesült Államokban. A számok azonban valószínűleg sokkal magasabbak. Egyes államok ugyanis nem jelentik a CDC-nek az abortuszra vonatkozó adataikat, legfőképpen nem szólnak a komplikációkról, csak ha arra kötelezik őket. Világviszonylatban sajnos egyáltalán nincsenek adatok arra nézve, hogy hány édesanya halt bele a magzat elvetetésébe, pedig biztosan elrettentő lenne a szám.

magzat

A kép forrása: Flickr

Konklúzió

A közelmúltban egy amerikai, több mint 30.000 orvost tömörítő szakmai csoport kijelentette, hogy az abortusz nem tartozik az „alapvető” vagy „sürgősségi” orvosi eljárások közé. Beszéltek a beavatások súlyos szövődményeiről, a különféle fertőzésekről, a vérrögképződésről, a vérzésről és az egyre gyakoribb „hiányos abortuszokról”. Azokról az esetekről, amikor a nem várt gyermek mégis megszületik, mert nem sikerül tökéletesen a terhességmegszakítás. Felhívták a figyelmet eljárások veszélyes kockázataira a későbbi koraszülésekre, az emlőrák kialakulására, valamint a beavatkozás után a páciensekben kialakuló öngyilkossági hajlamra, szorongásra és depresszióra. Ezen felül kiemelték, hogy néhány eset – ahogy azt a 38 éves nigériai hölgy története is bizonyítja – halállal végződik.

Álláspontjuk szerint: „nem igaz, hogy az abortuszok biztonságosabbak, mint a szülés!”

A szuperhősök nem ölnek védtelen magzatokat

Egy abortusztúlélő inspiráló története a megbocsátásról

700 magzatot abortált, ma megtért életvédő

Forrás: Lifenews cikkek

A kiemelt kép illusztráció – Forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre