Igazi kincs – átadták az Igaz Kincs Református Óvodát Sárospatakon

Sárospatakon új református óvodát adtak át, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.

Az Igaz Kincs Református Óvoda átadásán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a 2010 előtti kormányzat nem sokat törődött a vidékkel, különösen nem az egyházak fejlesztéseivel, azok tervezett beruházásaival. Azóta azonban, a jelenlegi kormány által is képviselt szemléletváltás eredményeként Sárospatakon is megújultak az egyházi közösségek fontos terei, a templomok, a Református Kollégium intézményei, az általános iskolák és óvodák – sorolta. Kiemelte: a református egyházzal közösen lebonyolított óvodafejlesztési program során az ország hatvan településén összesen 41 milliárd forintból valósultak meg beruházások.

Fontosnak nevezte, hogy a kereszténységből fakadó értékek, így a református egyház által közvetített lelkiség is helyet kapjon a közoktatási paletta minden szintjén, az alapok lerakását már óvodás korban el kell kezdeni.

Úgy fogalmazott: különösen nagy szükség van erre a háttérre, értékrendre most, amikor a világ és Európa más területeiről érkező keresztényi és nem keresztényi szemmel is elfogadhatatlan ideológiák próbálnak teret nyerni Magyarországon.

A Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében, a magyar kormány támogatásával felépült új református óvoda Sárospatakon az átadás napján, 2021. október 20-án. MTI/Vajda János

Sárospatak visszatért

Hörcsik Richárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kommunista hatalom hetven éve döntött arról, hogy leépíti és feldarabolja a Sárospataki Református Kollégiumot. Eltelt hét évtized, és mára újraépült az intézményrendszer, immár elérhető a teljes református oktatási paletta a nagy kultúrtörténeti múlttal rendelkező városban – jelentette ki.

Örvendetesnek nevezte, hogy éppen októberben, a reformáció hónapjában sikerült átadni az új intézményt, erősítve egy olyan szellemiséget, amely évszázadokon át megtartotta Magyarországot.

A kormány partnerként tekint az egyházakra, ennek Sárospatakon érezhető eredményei is vannak, az elmúlt években a helyi református egyházi közösségek 4,5 milliárd forint támogatást kaptak ingatlanjaik felújítására – tette hozzá.

A több mint 360 millió forintból megépült óvoda fenntartója a Tiszáninneni Református Egyházkerület. Rácsok András püspöki titkár arról beszélt, hogy az egyházkerület területén kilenc óvodaprojekt indult el két éve, ennek több mint a fele lezárult.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében, a magyar kormány támogatásával felépült új református óvoda átadásán Sárospatakon 2021. október 20-án. MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre!