Háborús állapotok uralkodnak Marseille-ben

A francia államfő alig egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy jelentős beruházásokkal fogják javítani a közbiztonságot, a második legnagyobb francia városban Marseille-ben. Jelenleg mégis szinte háborús állapotok uralkodnak. Vannak városrészek, amelyeket teljesen az irányításuk alatt tartanak a drogdílerek. Egyre több a lövöldözés, már fényes nappal is gépfegyverrel járnak a bűnözők. Már rendőrökre is rálőttek, méghozzá géppuskával.

Rohamosan romlik a közbiztonság a második legnagyobb francia városban. Annak ellenére történik mindez, hogy Emmanuel Macron államfő szeptember elején Marseille-ben tett három napos látogatása során ígértet tett arra, hogy nagyszabású beruházásokkal, továbbá a rendőrség létszámának növelésével igyekeznek helyreállítani a közbiztonságot. Az államfő bejelentése szerint 2022-ben 200 fővel növelik a marseille-i rendőrök számát és építenek egy új rendőrkapitányságot is. 8 millió euróért pedig digitális eszközöket és járműveket vásárolnak majd, ezzel segítve a rendőrök munkáját. A francia elnök beszédében kitért arra, hogy békében élni olyan jog, amely mindenkit megillet, beleértve a leghátrányosabb helyzetű környéken élő családokat is.

Különösen aggasztó a helyzet Marseille északi kerületeiben, ahol néhány városrészt a drogbandák irányítanak. Létezik olyan utca, amelyet sorompóval zártak le és csak az hajthat be, aki engedélyt kap tőlük.

Az említett városrészben nem telik el olyan hét, hogy ne lenne lövöldözés. Korábban már a V4NA is beszámolt arról, hogy év eleje óta eddig 16 személy hunyt el olyan leszámolásban, ami a kábítószer-kereskedelemhez köthető. Augusztusban három gyermekre nyitottak tüzet a nyílt utcán, közülük egy tizenegy éves fiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette.

Marseille utcáin a gépfegyverek továbbra is jelen vannak. A belügyminiszter által nemrég feloszlatott Génération Identitaire nevű jobboldali szervezet egyik alapítója, Damien Rieu tett fel a Twitterre egy olyan felvételt, amelyen két férfi látható a nyílt utcán fényes nappal, gépfegyverrel a kezében. Ironikusan hozzátette, hogy minden rendben van Marseille-ben. A felvétel a 15. kerületben lévő Bricarde nevű városnegyedben készült. Itt egyébként szeptemberben agyonlőttek egy 26 éves fiatalembert, valószínűleg szintén drogügyletek miatt.

A gépfegyverek valóban hozzátartoznak a nagyváros mindennapi életéhez, olyannyira, hogy nemrég a francia rendőrség különleges egységére (BAC) támadtak rá. Az SGP Ploce FO rendőrszakszervezet titkárának elmondása szerint Kalasnyikov típusú gépfegyverrel lőttek a rendőrökre, akik épp egy drogdílert akartak letartóztatni.

A hírt megerősítette az Alliance Police Nationale nevű szakszervezet titkára, Rudy Manna is, aki arról beszélt a sajtónak, hogy szinte már háborús állapotok uralkodnak Marseille északi részén. Elmondása alapján a tűz alá vett rendőröknek a földre kellett vetniük magukat, hogy elkerüljék a golyózáport. A rendőrök egy fal mögött húzták meg magukat, amelyen tisztán kivehetőek a golyónyomok.

A Le Figaro értesülései szerint a golyók egy Kalasnyikovból és egy kézifegyverből származnak, a helyszínen több töltényhüvelyt is találtak.

A lövöldözéssel majdnem azonos időben egy másik rendőrök elleni támadás is történt Marseille-ben, a 15. kerület Cité Campagne Lévêque nevű városrészében. Fiatalokból álló csoport támadt rá egy tíz főből álló rendőrbrigádra, utcakövekkel és pétanque golyókkal dobálták, valamint tűzijátékkal lőtték őket. A rendőröknek végül sikerült behatolni az épületbe, ahol a támadóik tartózkodtak és őrizetbe vettek hét személy. Valamennyien 16-17 évesek, tehát kiskorúak voltak. A lefoglalt holmikról és a megrongált rendőrautókról készült képeket Rudy Manna rendőrszakszervezeti titkár tette közzé a Twitteren.

(V4NA)

Kiemelt kép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre