Francia szakemberek helytelenítik a kiskorúakon végzett nemátalakító műtéteket

Ötven francia egészségügyi és gyerekekkel foglalkozó szakember nyílt levélben fogalmazta meg aggodalmait a fiatalkorúak körében egyre népszerűbb nemátalakító műtétekkel kapcsolatban.

A L’Express francia híroldal ötven francia egészségügyi és gyerekekkel foglalkozó szakember – köztük orvosok, pszichológusok, tanárok és jogászok – nyílt levelét publikálta, amelyben a szakemberek egyértelműen kiállnak a gyerekeken végzett nemátalakító műtétek létjogosultsága ellen, amelyek sajnos egyre népszerűbbek az országban.

„Nem hagyhatjuk tovább szó nélkül azt az egyre növekvő áradatot, amely a »transznemű gyerekek« emancipációjának nevében folyik. A szélsőséges kommunikáció legitimálja a nemváltó műtétekre való igény létjogosultságát, csupán a gyerekek érzéseire hagyatkozva” – írják levelükben.

A szakemberek szerint ez a könnyelműen meghozott döntés azonban élethosszon át tartó műtéti beavatkozásokat von maga után a gyerekek testén (mint például az elsődleges vagy másodlagos nemi jellegek műtéti eltávolítása). A nyílt levél szerzői leszögezik, hogy felháborodásukat a gyerekkorban végzett műtétek és azok egyre erősödő népszerűsitése váltotta ki.

Skóciában például idén augusztusban hoztak egy törvényt, melynek értelmében már 12 éves gyerekek a szüleik beleszólása nélkül dönthetnek arról, milyen néven szólítsák és milyen neműként kezeljék őket az iskolában. A gyerekekkel elhitetik, hogy egy kislány bármikor kisfiúvá változhat vagy épp fordítva.

 A szakemberek attól tartanak, hogy ez a jelenség hamarosan Franciaországot is eléri, sőt, talán már el is érte: Jean Chambry gyermekpszichológus szerint Ile-de-France régióban (ahol Párizs is található) tíz évvel ezelőtt évente tíz gyermek nemátalakító műtétére irányuló kérelmet nyújtottak be, 2020-ra ez a szám havi tízre emelkedett. Ráadásul az orvosok reakciója is egyre nyugtalanítóbb ezekre a kérésekre.

Az elbagatellizált kommunikációnak köszönhetően egyre több önismereti válsággal küzdő fiatal gondolja azt, hogy a biológiai nemüket figyelmen kívül hagyva, érzelmeik alapján dönthetnek nemi identitásukról.

A gyermekpszichológusok, idegkutatók, fejlődéskutatók és pszichoanalitikusok egyöntetűen elismerik, hogy a gyerek egy alakulóban lévő személyiség, amely folyamatosan változik. Fontos, hogy a társadalom minden rétegéhez eljusson az információ, hogy a gyerekek kiszolgáltatása a nemátalakitó műtéteknek egyúttal a gyerekek testének kihasználása és kereskedelembe bocsátása. Azáltal, hogy meggyőzzük őket, hogy a születésükkor kapott nemük csupán egy átmeneti állapot, egy életre orvosi kezeléseknek tehetjük ki őket. Mindennapos fogyasztóivá válnak a hormonkezelő vegyi anyagoknak, és visszatérő vendégeivé a sebészeteknek.

„A gyermekek védelme érdekében nem hallgathatunk tovább” – zárja le az ötven szakember, akik aláírásukkal a nevüket adták a levélhez.

Forrás: L’Express

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre