A leégett kijevi katedrális a legtöbbek számára csupán koncertterem

Súlyos károkat szenvedett az a kijevi templom, amely szeptember 3-án gyulladt ki – jelentette a Kyiv Post. A város második legöregebb római katolikus templomára sokan nem is gondolnak templomként, felidézve ezzel a kommunista időket, amikor az oltárt valóban kiemelték a templomból, hogy koncerttermet csináljanak belőle.

A tűz egy zenei próba alatt gyulladt ki a templomban, megsemmisítve az orgonát, felperzselve a bútorzatot, összetörve az egyik hatalmas csillárt.

A Szent Miklósról elnevezett templomot még a helybéli lengyel közösség számára szentelték fel 1909-ben, a kommunisták azonban 1938-ban bezáratták. Az oltárt eltávolították és egy hatalmas orgonát építettek bele, koncertteremmé átalakítva a megszentelt épületet.

Ukrajna népességének csaknekm a kétharmada ortodox keresztény, a második legnagyobb vallási közösség pedig görögkatolikus, így a „római testvérek” rendkívül alacsony számmal bíró kisebbséghez tartozik.

Ukrajna 1991-ben kikiáltotta a Szovjetuniótól való függetlenségét, a templomot pedig egy évvel később újraszentelték. Azóta szentmiséket és koncerteket is tartanak a gigászi gótikus falak közt, ám a templom épülete továbbra is a kijevi városi kulturális osztály tulajdonában van. Az Egyház azóta lobbizik annak érdekében, hogy visszakaphassa a – szerkezetileg 2009 óta vészhelyzeti állapotban lévő – templomot, Kijev azonban hallani sem akart erről, amíg a város orgonakoncert-helyszínének kérdése nincs megoldva.

A 30 éve tartó konfliktus feloldásaként Kijev 2020-ban bejelentette az Orgonazene Házának megépítését, amely épületbe az eddig a templomban tartott eseményeket kívánják átköltöztetni. A koncertterem átadását 2023-ra tervezik.

 

Kiemelt képünk forrása: YouTube/UATV English (képernyőkép)

Iratkozzon fel hírlevelünkre