A Roe kontra Wade utáni világ utópiája

élet, gyermek

A texasi szívhangtörvény és ami mögötte van – II. rész

Két hete minden szem Texasra szegeződik az Egyesült Államokban. Az indulatok valósággal forrnak a szívveréstörvény körül. Ötven éve, az 1973-as Roe kontra Wade precedens értékű per óta nem volt rá példa, hogy egy állam ilyen autonómiát vívjon ki magának abortuszkérdésben. Texas lett az első állam, ahol életbe lépett a szívhangtörvény, amelynek értelmében nem lehet abortuszt végrehajtani olyan kisbabán, akinek már érezhetően dobog a szíve. Ez körülbelül a hatodik héten szokott bekövetkezni.

A hatályba lépett törvény értelmében Texasban meglepően nagy a csend abortuszfronton. A legtöbb abortuszszolgáltató lehúzta a redőnyt, amelyik pedig működik, az szigorúan betartja a törvényt. Érezhetően megindult a változás szele, amely pillanatok alatt hurrikánná változott.

abortuszklinikák bezárva

Texasban meglepően nagy a csend abortuszfronton – A kép forrása: Lifenews

Hollywood nyílt lázadása

Az nem újdonság, hogy Hollywood krémje nyíltan támogatja az abortuszt. A befolyásos hírességek most sem hagyták szó nélkül a legfelsőbb bíróság döntését, miszerint engedte életbe lépni a szívhangtörvényt. Patricia Arquette Emmy-díjas színésznő például arra szólította fel a Twitteren Hollywoodot, hogy bojkottálja a törvényt. „Addig nem állunk meg, amíg a nőknek teljesen egyenlő jogokat nem biztosítanak Amerika minden államában” – írta. „Ez a tiltás Amerika-szerte a tiltások példaképe lesz, addig amíg nem teszünk ellene valamit” – folytatta Pink a világhírű énekes. Aki Twitter-oldalán a Planned Parenthood bejegyzését osztotta meg, támogatása jeléül. De elítélte a szívhangtörvényt az Oscar-díjas Reese Witherspoon is, aki közösségi felületén arról írt, hogy ezzel teljes mértékben megcsonkítanák a nők jogait.

Elizabeth Johnston bestselleríró – aki épp a hetekben jelentette meg az életvédelemről szóló mesekönyvét – felháborodva szólalt fel a fiatalokat erősen befolyásoló celebvilág ellen.

Szerinte rutinszerű, természetes beavatkozásnak mondani a gyermekgyilkosságokat, és elhitetni a fiatalokkal, hogy mindez a normalitás, az nem más, mint módszeres agymosás!

„Ilyen példaképeket szán a társadalom a fiatal lányainknak?” – teszi fel a költői kérdést.

Rease Wittherspoon

Ők lennének a következő generációk példaképei? – Rease Wittherspoon – A kép forrása: Lifenews

Felbőszült aktivisták vandalizmusa

A dühös abortuszaktivisták ennél tovább mentek. Megrongáltak egy katolikus templomot, a coloradói Louisville-ben, valószínűleg válaszul az új texasi abortusztilalomra. A vandalizmus során sérült a templom felirata, a szentély bejárati ajtaja, valamint a templom falai. A kegyhelyet „Az én testem, az én választásom” és „Tiszteld a testi autonómiát” graffiti felirattal fújták össze.

A felbőszült aktivisták körülvették Brett Kavanaugh bíró otthonát is, hogy így lázadjanak a texasi események ellen. Kavanaugh az egyike azoknak a legfelsőbb bíráknak, akik 5:4 arányban megszavazták a szívhangtörvény életbe lépését.

templomi vandalizmus, abortusztörvény miatt

Az abortuszpárti aktivistáknak semmi sem szent, egy templomot is megrongáltak „Az én testem, az én választásom” felirattal – A kép forrása: Lifenews

A Planned Parenthood doxingolt

Mindeközben a Texas Right to Life-ot – Texas legrégebbi és legnagyobb állami életvédő szervezetét – a legfelsőbb bíróság döntése óta elárasztották a gyűlöletlevelek. A szervezet munkatársai halálos fenyegetéseket kapnak, és intenzív zaklatással kell szembe nézniük szeptember elseje óta. A Lifenews beszámolt róla, hogy mindez az aljasság: a Planned Parenthood műve.

A baloldaliak számára nem idegen azoknak az életpárti és konzervatív embereknek „doxingolása”, akikkel nem értenek egyet. Ez egy modern módszer arra, hogy az embereket és családjaikat zaklatásnak és potenciális erőszaknak tegyék ki, hogy megfélemlítsék és rávegyék őket, hogy ne álljanak ki az értékekért, amelyek képviselnek.

Ebben az esetben a Planned Parenthood ügyvédei gondatlanul – vagy éppen szándékosan – nyilvánosságra hoztak, az életvédők nevére és címére vonatkozó, magánjellegű információkat jogi beadványaikban. Így bárki megtalálhatta a személyes adatokat, és hozzájuk férhetett, majd megfélemlíthette a Texas Right to Life munkatársait.

fenyegetések a texasi abortusztörvény után

Halálos fenyegetéseket kaptak az életvédő szervezet munkatársai – A kép forrása: Lifenews

Halálos fenyegetések árnyékában

A szivárogtatási incidens után a szervezet kollégái fizikai és szóbeli fenyegetések egész sorát kapta. A „Tudjuk, hol laktok!”, „Dögöljetek meg! Abortuszra lett volna szükségetek!”, vagy éppen „Remélem mindegyikőtöket elüti egy autó!” jellegű halálos fenyegetések betetőzéseként a szervezet kénytelen volt kiüríteni houstoni központját egy bombariadó miatt. Ugyanis bejelentés, majd egy titokzatos csomag is érkezett az épületbe.

Elizabeth Graham, a Texas Right to Life alelnöke ekképpen reagált a Planned Parenthood és az abortuszaktivisták ármányos mesterkedésére:

„Nem tántorodunk el küldetésünktől, hogy legális, békés és imádságos eszközökkel védjük az ártatlan emberi életeket!”

Majd hozzátette, hogy elszántabbak, mint valaha, hogy megerősítsék az édesanyákat, hogy ezekben a nehéz pillanatokban is az életet válasszák, a gyilkolás helyett.

Graham kemény szavakkal folytatta az abortuszklinikák bírálatát.

„Megértjük, hogy egyesek erőszakot alkalmaznak céljaik elérése érdekében. Hisz erőszakkal élnek már majdnem 50 éve (szerk.: 1973 óta, mióta legálisan ölhetnek érző csecsemőket a 2. és 3. trimeszterben is) … A minket ért fenyegetések tartalma és hangneme is meglehetősen vulgáris, illetve arrogáns volt. Ez a közlésmód mélyebb betekintést enged az abortuszipar gondolkodásmódjába: miszerint semmi sem állíthatja meg őket, még bűncselekményeket is képesek elkövetni, hogy a nőket kizsákmányolják.”

Planned Parenthood vezérigazgatója, Alexis McGill Johnson

A brutális csonkolás szerinte egészségügyi ellátás – A Planned Parenthood vezérigazgatója, Alexis McGill Johnson – A kép forrása: Lifenews

Nézőpont kérdése, hogy ki, mit nevez kegyetlenségnek

Érdekes ezen a ponton felidézni a Planned Parenthood vezérigazgatójának, Alexis McGill Johnsonnak a meghökkentő gondolatait, a szeptember elsején életbe lépett szívhangtörvényről. Johnson „kegyetlennek” nevezte a törvényt és az életvédőket is, hogy mindezt rákényszerítik a nőkre. Majd előirányozta, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, hogy bíróságon harcoljanak az új texasi törvény ellen.

Az abortuszlánc más államokban brutális „csonkoló abortuszokat” végez, a második, néha a harmadik trimeszterben lévő anyáknál. Ezeknél az abortuszoknál egy majdnem teljesen kifejlődött magzatot, végtagról végtagra tépnek szét, miközben a gyermek szíve még dobog. Ezt az embertelen, érzéketlen, aljas gyilkosságot a Planned Parenthood nemes egyszerűséggel, „egészségügyi ellátásnak” nevezi. A szívhangtörvényt pedig, amellyel évente több tízezer csecsemőt menthetünk meg: kegyetlenségnek. Nos nézőpont kérdése, hogy ki, mit nevez kegyetlenségnek.

feldarabolás

Egy majdnem teljesen kifejlődött magzatot, végtagról végtagra tépnek szét, miközben a gyermek szíve még dobog – A kép forrása: Pro-Life San Francisco életvédő szervezet YouTube videója

Az amerikaiak többsége életpárti

Mindeközben számos közelmúltbeli felmérés azt mutatja, hogy az amerikaiak támogatják a szívverésről szóló törvényeket. A University of Texas-Austin áprilisi közvélemény-kutatása szerint a texasiak 49 százaléka támogatja, hogy a terhesség hat hete után illegálissá tegyék az abortuszt, míg 41 százalék elítéli azt. A Hill-HarrisX 2019-es országos felmérése pedig azt találta, hogy a választók 55 százaléka szerint a hatodik hét után – amikor a magzat szívhangja már érzékelhető – szükség van az abortuszt tiltó törvényekre.

További közvélemény-kutatások szerint a lakosság nagymértékben támogatja a meg nem született babák második és harmadik trimeszterben történő abortuszát tiltó törvényeket. Az AP-NORC Center for Public Affairs Research új felmérése arról számolt be, hogy

az amerikaiak nagy többsége úgy véli, hogy az abortuszt a második (65 százalék) és a harmadik trimeszterben (80 százalék) illegálisnak kellene tekinteni.

Egy idei Gallup-kutatás is azt mutatja, hogy az amerikaiak 52 százaléka szeretné, ha az összes vagy a legtöbb abortuszt illegálissá tennék. Egy 2021. januári Marist közvélemény-kutatás pedig rávilágít arra, hogy az amerikaiak többsége életpárti, és ellenzi összes abortuszt, amelyre ma Amerikában sor kerül.

terhesség

Az amerikaiak többsége életvédő – A kiemelt kép forrása: Flickr

Ha tiltva lenne, nem vetetné el

Az állami egészségügyi statisztikák szerint egyébként 2020-ban mintegy 54 ezer meg nem született babát vetettek el Texasban, és körülbelül 85 százalékuk a terhesség hatodik hete után történt.

Bizonyítékok támasztják alá, hogy a legtöbb nő nem veteti el a magzatot, ha az tiltva van, hanem inkább megszüli a babát. Mi több, egy jól ismert abortuszpárti tanulmány, az úgynevezett Turnaway Study megállapította, hogy az abortuszt megtagadó anyák 96 százaléka örült annak, hogy végül az életet választotta és megszülte a gyermekét. A szívveréstörvény életbe lépésével évente több tízezer csecsemőt lehet megmenteni az abortusztól Texasban.

élet, gyermek

Születés előtti pillanatok – A kép forrása: Lifenews

Az életvédők készen állnak

Eközben az életvédők Texas-szerte együttérzéssel és megértéssel fordulnak a terhes nőkhöz, forrásokat és érzelmi támogatást kínálva nekik és gyermekeiknek. Texasban a terhességi segélyközpontok száma ötszöröse az abortuszintézményekének, és az életvédők, az egyházak és a törvényhozók mind azon dolgoznak, hogy az abortuszok megszüntetésével párhuzamosan, növeljék a támogatásokat.

A szívdobogásról szóló törvény tavaszi elfogadásával együtt az állam megerősítette a várandós anyák és a csecsemők támogatását, biztosítva számukra az életet választó forrásokat. Többek között megszavazták, hogy 100 millió dollárt fektetnek be az Alternatívák az abortuszhoz programra, valamint az Egészséges texasi nők program finanszírozására.

Az emberfeletti munka most kezdődik igazán!

Az életvédő munka nem ér véget, amikor az abortuszokat betiltják, sőt akkor kezdődik csak igazán! A kétségbeesett édesanyák érzelmi és anyagi támogatása emberfeletti feladat. A pro-life mozgalmak évtizedek óta készülnek erre a napra, a támogatási rendszerek kidolgozásával. Szeptember elsején történelmet írt Texas, most rajtuk a világ szeme.

„Készen állunk a segítségnyújtásra. Felkészültünk a Roe utáni világra”

– nyilatkozta Pam Whitehead, a ProLove Ministries igazgatója a LifeNewsnak.

pro-life, Texas

Texasban megvalósult egy eszményi álom – A kép forrása: Lifenews

Irány a Roe kontra Wade megdöntése

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága1973-ban a Roe kontra Wade-ítélet értelmében elvette az államoktól azt a lehetőséget, hogy megvédjék a meg nem született gyermekeket az abortusztól, és ehelyett arra kényszerítette a tagállamokat, hogy legalizálják a kérésre történő abortuszokat.

Roe kontra Wade-ügy Amerikát a világ azon hét országának egyikévé tette, amely a 20. hét után is engedélyezi a választható abortuszt. Az 1973-as per óta csaknem 63 millió magzatot vetettek el legálisan az Egyesült Államokban.

A bíróság a tervek szerint ősszel tárgyal egy Mississippi állambeli ügyet, amely ezt az 1973-as precedenst igyekszik megtámadni. Ha sikerülne, akkor egy egészen új világ kezdődne. Az életvédők bizakodók, ugyanis sok idő után először a legfelsőbb bíróság konzervatív többséggel rendelkezik. Talán az is a pozitív tendenciát erősíti, hogy ebben az évben rekordmennyiségű – több mint 60 – a meg nem született gyermekeket védő törvényt fogadtak el az állami törvényhozások.

Szövetdarabkák helyett ember

Az életpártiak hisznek benne, hogy az új törvény végre felnyitja az emberek szemét azzal kapcsolatban, hogy a hús-vér meggyilkolt gyermekeket, egyszerűen csak egy szövetdarabkának tartsák. Marjorie Dannenfelser, az SBA List nevű országos életvédő csoport elnöke szerint

„a texasi szívveréstörvény tükrözi a tudomány egyértelmű bizonyítékát, a meg nem született gyermekek emberi mivoltáról.

mosoly

Egy örömteli mosoly – A kép forrása: Lifenews

Utópia?

Carol Tobias, a National Right to Life Committee elnöke pedig így nyilatkozott az elmúlt két hét eseményeiről: „Nagyon remélem és imádkozom érte, hogy a texasi törvény megmaradjon. De ha végül megsemmisítik, akkor is kaptunk egy kis betekintést abba, hogy milyen lenne az élet egy Roe kontra Wade utáni országban.”

Isten áldja Texast! Isten hozta a megmentett csöpp Életeket!

A texasi szívhangtörvény és ami mögötte van – I. rész

Cikkünkhöz felhasználtuk a Lifenews texasi szívhangtörvénnyel foglalkozó írásait.

Az utolsó pillanatig gyilkolták a magzatokat

Győzelem! A texasi kormányzó aláírta a magzati szívhangról szóló törvényt, amely már a 6. héten betiltja az abortuszt

Iratkozzon fel hírlevelünkre