Győzelem! A texasi kormányzó aláírta a magzati szívhangról szóló törvényt, amely már a 6. héten betiltja az abortuszt

Texas lett a legnagyobb állam, amely „szívhangtörvényt” léptetett életbe. Ez törvény megtiltja az abortuszt a magzati szívhang észlelése után, ami általában a terhesség hatodik hete körül történik.

„A Teremtőnk felruházott minket az élethez való joggal. Mégis, gyermekek milliói veszítik el az élethez való jogukat minden évben az abortusz miatt. Texasban meg akarjuk menteni ezeket az életeket” – jelentette ki Greg Abbott texasi republikánus kormányzó, amikor szerdán aláírta a 8. szenátusi törvényjavaslatot.

Greg Abbott, Texas, kormányzó

Greg Abbott, Texas kormányzója aláírja a „szívhangtörvényt” – A kép forrása: Christian Post

A törvényjavaslat kimondja

A szeptember 1-jén hatályba lépő 8. szenátusi törvényjavaslat kimondja, hogy „az orvos nem végezhet vagy idézhet elő tudatosan abortuszt egy terhes nőnél, ha az orvos magzati szívhangot észlelt a magzatnál”.

Az orvosoknak akkor is tilos terhességmegszakítást végezniük, ha nem készült ultrahangvizsgálat a magzati szívverés kimutatására.

A törvényjavaslat lehetővé teszi azt is, hogy az egyének polgári jogi eljárást indíthassanak a beavatkozást végző orvos ellen, aki „abortuszt végez vagy abortuszt idéz elő”, valamint minden olyan személy ellen, aki „tudatosan olyan magatartást tanúsít, amely segíti vagy elősegíti az abortusz elvégzését vagy előidézését, beleértve az abortusz költségeinek biztosítását vagy egyéb módon történő megtérítését”.

A 8. szenátusi törvényjavaslatot május 6-án, 83:64 arányban fogadta el a texasi képviselőház, a szenátus pedig május 13-án, 18:13 arányban hagyta jóvá az intézkedést, a képviselőházi módosításokkal együtt. Mindkét kamarában egy-egy demokrata szakított pártjával, hogy támogassa a jogszabályt, amelyet egyetlen republikánus sem ellenzett.

Tapsvihar a ceremónián

Az aláírási ceremónián Abbott dicsérte a texasi törvényhozást, amiért olyan kétpárti törvényjavaslatot készített, „amely biztosítja, hogy minden meg nem született gyermek életét, akinek van szívverése, megmentik az abortusz pusztításától”. A kormányzó külön kiemelte a törvényjavaslat szerzőit is, Bryan Hughes szenátort és Shelby Slawson képviselőt. Emellett elismerését fejezte ki az életpárti csoportoknak, akik „fáradhatatlanul dolgoztak az ülésszak során annak érdekében, hogy ez a törvényjavaslat elfogadásra kerüljön”. Végül köszönetet mondott nekik „mindenért, amit az élet védelmében tesznek Texasban”.

Az Abbott körül összegyűlt tömeg éljenzésben tört ki, mikor a kormányzó aláírta a törvényt. Miután kijelentette, hogy „a texasi szívveréstörvény mostantól törvény a magányos csillagállamban”, újabb taps következett.

Greg Abbott, Texas, kormányzó

Greg Abbott, Texas kormányzója aláírja a „szívhangtörvényt” – A kép forrása: Abby Johnson Facebook-oldala

Életvédők öröme

„Ez az intézkedés életek ezreit fogja megmenteni, és létfontosságú lépés a texasi abortuszok eltörlése felé vezető úton”

– üdvözölte a Texas Right to Life életvédő csoport a mérföldkőnek számító győzelmet.

A népszerű Pro-Life aktivista, Abby Johnson is jelen volt az aláírási ceremónián és Facebook-oldalán így emlékezett meg az eseményről: „Büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a történelmi napnak Texasban!”

Az abortuszpártiak „pokolian vissza fognak vágni”

Eközben az abortuszpárti csoportok elítélték az intézkedést és harcot ígértek ellene. Alexis McGill Johnson, az Egyesült Államok legnagyobb abortuszszolgáltatójának, a Planned Parenthoodnak az elnöke „kegyetlennek és szélsőségesnek”nevezte a 8. szenátusi törvényjavaslatot.

Twitter-bejegyzésében az abortuszóriás vezetője ellentámadással fenyegetett:

„Az abortuszhoz való hozzáférés még soha nem volt ennyire veszélyben – és mi pokolian vissza fogunk vágni!”

A „meg nem született gyermekek” éve

A szívverésről szóló törvényjavaslat korábban több államban, köztük Mississippiben, Georgiában és Missouriban is az igazságszolgáltatás ellenállásába ütközött. A mostani győzelemnek jelentős következményei lehetnek az életvédelemre nézve, mivel közeledik az 50. évfordulója a Roe kontra Wade legfelsőbb bírósági döntésnek, amely országszerte legalizálta az abortuszt.

A 8. szenátusi törvényjavaslat egyébként egyike az idén eddig aláírt számos életpárti állami törvénynek.

A múlt hónap végén a Guttmacher Intézet közzétett egy jelentést, amely szerint 2021 első négy hónapjában több, mint 500 életvédő törvényjavaslatot nyújtottak be, és ezek közül 61 törvényt hoztak. Sokan a „meg nem született gyermekek évének” mondják 2021-et.

Az állami szinten zajló törvényhozási intézkedések mellett Texasban az egyes közösségek is tettek lépéseket az élethez való jog védelmében. Két tucat texasi város nyilvánította magát „a meg nem született gyermekek menedékvárosává”, teljesen betiltva az abortuszt helyi szinten. Május elején a texasi Lubbock városa lett a legnagyobb „szent város a meg nem született gyermekekért” az országban.

Forrás: Christian Post

Újabb menedékhely Texasban a meg nem született gyermekek számára

Félszáz nagyvállalat tiltakozik Texas „transzellenes” törvényjavaslatai miatt

A kép forrása: Christian Post

Iratkozzon fel hírlevelünkre