Borka Zsolt: Hol van?

Borka Zsolt az abszolút nyomába eredt

A hetvenes évek utolsó éveitől Borka Zsoltot nem lehet Sillye Jenő nélkül említeni. Az idén hatvan éves dalszerző zenei munkássága ma is fénylő kincseket rejt. A Hol vagy? című szám az életünk egyik legfontosabb – vagy talán az egyedül fontos – kélrdésére keresi a választ: hol található az a biztos pont, amely soha nem változik, amihez mindig igazodhatunk. Eredjünk az abszolút nyomába!

Archimedes

„Nehezen találjuk Istent a fájdalomban. És nehezen találjuk a mai gép-, hang- és információs zűrzavarban. Nemcsak Istent nem találjuk, hanem lassan már egymást is alig látjuk. Olyan 2200 évvel ezelőtt élt egy Archimedes nevű tudós. Róla jegyezték fel a mondását: »mutassatok egy szilárd pontot a mindenségben és én a csigasorral kifordítom a Földet a sarkaiból«. Nagy kérdés, mi vajon találunk-e ilyen szilárd pontot az életünkben” – vezeti be Hol vagy? című dalát Borka Zsolt.

Borka Zsolt koncertjére mindenképpen érdemes várnunk

Nem lehet, és mégis kell

Az idén hatvan éves keresztény könnyűzenei előadó énekes a Pengető rovatnak korábban így nyilatkozott az életében megtalálható személyes archimedesi biztos alappontjáról: „Istenről akarunk beszélni. Csak van ezzel egy kis baj: Istenről beszélni nem lehet. Centivel mérni a végtelent, órával mérni az örökkévalóságot nem lehet. Kimondani a kimondhatatlant nem lehet. Szóval Istenről beszélni nem lehet. Nem lehet, és mégis kell. Kell, mert róla szól minden. Az egész életünk, a születésünk, a halálunk és a közben eltelt időben a sok küszködésünk, szenvedésünk, győzelmek, bukások, sikerek… Egyszóval minden.”

A fénylő szivárvány nyomában

A Hol vagy? című szám olyan gondolatokat hoz a felszínre bennünk, amelyekre minden nap feleletet kell tudnunk adni. Mindenki keresi a reményt, a boldogságot, a fényt, ám a boldogság pillanataink, mintha mulandóak lennének.

Kell, hogy létezzen egy olyan biztos pont, a nem változó, amelyre építhetjük az életünket. Kell, hogy legyen valaki, aki fénylő szivárványt bont számunkra, ezzel megadja az esélyt a teljes életre.

Ezt az új életet és szövetséget felkínálta számunkra, akinek szava örömhírt hoz abba a világba, ahol már-már elsodorna az ár. Sokszor, amikor úgy érezzük, hogy a környezetünkben a pokol veszi kezdetét, meg kell látnunk az egyedüli reményt, amely az egyedüli kiutat mutatja fel előttünk. Akkor nem szól majd feleslegesen a harang, akkor majd kivirul a holnap.

Borka 60′

Jó ezért meghallgatnunk az élő felvételt még 2015-ből, az Egerszalóki Katolikus Ifjúsági Lelkigyakorlat helyszínéről. Bizonyosan 2021. szeptember 19-én is felhangzik ez a szám a Hagyományok Házában, Borka Zsolt hatvanéves jubileumi koncertjén.

Úgy vártam reád, úgy kívántalak,
és reményre vált sok tiszta pillanat.
Igazán hittem, s most mégsem tudom,
hogyan múlhat el nyomtalanul tízezer alkalom?

Hol van az a fény, hol van az a jel?
Hol van a remény? Senki nem felel.
Hol marad a szó, örömhírt hozó?
Archimedesi biztos alappont hol található?

És bíztatót ki mond, ha elborít a gond,
fénylő szivárványt ki bont, ó, mondd, mondd, mondd, mondd!
Hol van? Ki mondja meg nekem? Hol van? Béna az értelem?
Honnan ered a félelem, s mért nem nyílik a zár?
Hol van? Örökös rejtelem. Hol van? Meg kéne fejtenem.
Gyorsan, mielőtt teljesen elsodorna az ár.
Hol van? Ki mondja meg nekem, hogy merre jár?

Hol van a sok dal, az egymásra szánt idő,
ha hiányosabb sokkal a szépnek hitt jövő?
S a harang mennyit ér, ha nem szól senkiért,
hisz pokol veszi ott kezdetét, ahol a remény véget ér!

 

 

 

Borka Zsolt: Az örökkévalóságnak írom a dalaimat

A kiemelt kép forrása: fotinfo.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre