Ezek a rasszista, fehér, ritkán BLM-térdelő olaszok!

Több támadás is érte az Eb-győztes olasz nemzeti tizenegyet, ugyanis nem volt elég „sokszínű” a válogatott. Mindeközben Angliában elvárják, hogy a három tizenegyest hibázó játékost hősként ünnepeljék, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Volt valami költői abban, hogy az Európa-bajnokság döntőjében a kizárólag fehér európai játékosokból álló, a torna folyamán csak bizonyos esetekben térdelő, hazájuk nemzeti himnuszát óriási átéléssel éneklő olasz válogatott legyőzte a mindig térdelő, színesbőrű játékosokkal teli angol válogatottat. Sőt, horribile dictu a Háromoroszlánosok azért veszítettek, mert a tizenegyespárbaj során a döntő pillanatban három fiatal fekete futballista is hibázott.

Rasszisták lennének az olaszok?

Olaszország nemzeti tizenegyét már korábban is érték támadások, mi is írtunk például arról, hogy rasszistának tartották őket a válogatott faji összetétele miatt. A kontiensviadalt követően a The Economist írt cikket az Azurriról, melyben tovább erősítették a rasszista vádakat az olaszokkal szemben. A fehér játékosok számának sokallásán túl arról is értekezik a szerző, hogy sokaknak nem tetszett, hogy az olasz válogatott játékosai kizárólag akkor térdeltek mérkőzéseik előtt, amikor ezt ellenfelük külön kérte (ilyen volt például Belgium, vagy a döntőben Anglia). Hozzátették, hogy már szinte minden ország megtanulta, a sportban a sokszínűség sikert hoz – habár ezen állítást az angol szurkolók valószínűleg vitatják.

Nyilvánvalóan nevetséges az olaszokat érő rasszista vád, ugyanakkor meg kell említeni, hogy sokan éppen annak örülnek, hogy végre egy vérbeli európai együttes nyerte meg az Eb-t. Ők még a futball régi szabályait ismerik. Kevesebb Instagram-story, kevesebb térdelés, kevesebb „sokszínűség” – így azé lehet a főszerep, ami igazán fontos: a játéké.

A brit kettős mérce

Visszatérve az angolokra, rengeteg támadás érte a tizenegyeseket kihagyó játékosokat, Marcus Rashfordot, Jadon Sanchót és Bukayo Sakát. A főként rasszista töltetű „támadásokon” (értsd: közösségi médiában rasszista megjegyzéseket tettek – bár ismerve a Facebook és a Twitter felhasználási feltételeit, nem lehetett szó kifejezetten durva sértésekről) természetesen mindenki felháborodott, akinek fel kellett háborodnia. Boris Johnson miniszterelnök azt kérte, hősként tiszteljék a játékosokat, míg a válogatott csapatkapitánya, Harry Kane szerint ezek az emberek nem szurkolók, és az ő támogatásukra nincsen többé szükségük. Az interneten még petíció is indult a rasszista szurkolók stadionokból való kitiltásáért, amelyet kevesebb, mint egy nap alatt 970 000-en írtak alá.

Érdekes azonban, hogy az 1998-as világbajnokságot követően még lehetett támadni a hibázó játékost. Név szerint David Beckhamről van szó, aki az Argentína elleni nyolcaddöntőben piros lapot kapott, és kiállították. Habár nem ezen ment el a mérkőzés, ugyanis nem kaptak több gólt az angolok emberhátrányban és tizenegyesekkel estek ki, mégis Beckhamnek esett a teljes brit sajtó.

23 év alatt azonban sokat változott a világ. Vagy netán, ha egy fehér bőrszínű labdarúgó hibázott volna, őt lehetne támadni? A kérdés természetesen csak költői…

Lefasisztázták az olasz Eb-keret játékosait – mert fehérek

Kiemelt képünkön: Olasz játékosok ünnepelnek a trófeával a labdarúgó- Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés végén (Fotó: MTI/EPA Pool/Michael Regan)

Iratkozzon fel hírlevelünkre