Hová tegyük a használt sütőolajat? Itt a megoldás!

Unsplash kép

Minden háztartásban használnak sütőolajat az ételkészítéshez, ami aztán feleslegessé válik, így kénytelenek vagyunk megszabadulni tőle. Sokan nem tudják azonban, hogy milyen károkat okozhatunk a környezetünknek azzal, ha kiöntjük a lefolyóba. Szerencsére van más alternatíva. A Cseppet sem! program erre nyújt megoldást. Bármely önkormányzat csatlakozhat a kezdeményezéshez, és gyűjtheti be a lakosságtól a sütőolajat környezetkímélő módon.

A használt sütőolaj a környezetbe jutva súlyos szennyezéseket okoz. Jelentős része a települési csatornahálózatba kerül, mely dugulást eredményezhet, táplálja az élősködőket és a patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli. Egyetlen liter használt sütőolaj 1 000 000 liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. Éppen ezért 

szükség van az olajok esetében is szelektív gyűjtési rendszerre,

mely mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól, csökkentve az önkormányzatok üzemeltetésre fordított kiadását is.

„Csatornázatlan településeken legtöbbször a földbe kerül az olaj, mely erősen szennyezi a talajt, elégetve pedig rákkeltő füstöt termel. A környezettudatosság egyre jelentősebb szerepet kap a lakosság körében, számos helyen a településvezetés is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A felkeresett önkormányzatok pozitívan fogadják a térítésmentes telepítés lehetőségét” – mondta lapunknak a Cseppet sem! program koordinátora. Cserháti László azt is elárulta, hogy

az összegyűjtött olajat 100 százalékban újrahasznosítják, a feldolgozás során biodízel-alapanyag készül belőle.

A gyűjtőpontok rendkívül népszerűek

„A jól kiépített, sűrű gyűjtőponthálózat a tapasztalatok szerint jobban ösztönzi a lakosságot a szelektív gyűjtésre. A települések lélekszámától és méretétől függően több gyűjtőpont is létesíthető, 2500 főnként egy-egy gyűjtőpont telepítését javasoljuk. Leginkább önkormányzati intézmények udvarain telepítjük a gyűjtőedényeket. A rendszerhez csatlakozó településeken a lakosság örömmel fogadja és rendszeresen használja a leadópontokat” – mondta el Cserháti László.

cseppetsem.hu

A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karbantartott gyűjtőben történik (Fotó: Cseppetsem.hu)

A lakosoknak nincs más dolguk, mint jól zárható PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben elvinni a használt, átszűrt háztartási olajat a gyűjtőpontokhoz. Önteni már nem kell, így „cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. A gyűjtőcég előre egyeztetett időpontban, rendszeresen és igény szerint biztosítja az elszállítást és az edények cseréjét. És ami még jó hír az önkormányzatoknak:

a szolgáltatás díjmentes, a partnereket semmiféle pénzügyi kötelezettség nem terheli.

Bevétel a csatlakozó településeknek

A gyűjtőcég ezenfelül minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítést ad egy, az önkormányzat által megjelölt szervezetnek (iskola, óvoda, alapítvány, egyesület, környezetvédelmi alap). Így a környezetvédelmi előnyök mellett a település némi bevételhez is juthat, mellyel saját intézményeit támogathatja. A méltányos visszatérítési összeg mellett még biztonságosan és kiszámíthatóan üzemeltethető a rendszer.

A lakosoknak nincs más dolguk, mint jól zárható PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben elvinni a használt, átszűrt háztartási olajat a gyűjtőpontokhoz (Fotó: Cseppetsem.hu)

„Számos magyarországi község, város, megyeszékhely és budapesti kerület csatlakozott már a gyűjtési rendszerhez. Ahol a rendszert bevezettük, ott jól működik és népszerű a lakosság körében. A gyűjtést egy száz százalékban hazai tulajdonú cég, a Biotrans Kft. bonyolítja, mely az FKF Zrt. együttműködő partnere a használt sütőolaj elszállítására a budapesti hulladékudvarokból is” – mondta el a programkoordinátor. Cserháti László kitért arra is, hogy nem gond, ha az önkormányzat nem tud helyet biztosítani a gyűjtőedényeknek, hisz ez esetben értesíthetik a település kereskedelmi egységeit a lehetőségről. Ugyanis azok udvarain is elhelyezhetők a Cseppet sem! pontok.

Ez a kereskedőknek is érdekük, hiszen ez által új vevőkört is szerezhetnek a települések vállalkozói.

Példaként említette, hogy a 2500 lakosú Pest megyei Kismaroson 2020. október 22. óta 1772 kilogramm sütőolaj és sütőzsír gyűlt össze.

Csatlakozzon minden önkormányzat!

A csatlakozott környezettudatos önkormányzatok saját helyi kommunikációs csatornáin a lakosság gyorsan értesül a lehetőségről, és hamar használatba veszik a könnyen elérhető helyi gyűjtőpontokat. A rendszer 2020. október eleji indítása óta több mint ezer település nyilvánította ki csatlakozási szándékát, 806-ban pedig már telepítették is a gyűjtőpontokat. A Cseppet sem! program célja, hogy minél több önkormányzat létesítsen használtsütőolaj-gyűjtő pontokat, hogy a lakosság minél kisebb erőfeszítéssel helyezhesse el környezetbarát módon a hulladékot. A csatlakozás menete a program honlapján elérhető.

Ilyen az, amikor huszonéves fiatalok kezükbe veszik közös jövőnket

A magyar társadalom és bolygónk sorsa a hazai cégeken is múlik

Néhány évünk maradt az elszabaduló klímaviszonyok megfékezésére

(Kiemelt képünk forrása: Unsplash.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre