Jobban meg kell becsülnünk a lengyelek barátságát – Bese Gergő atya a Vasárnapnak

Június 27-én 11 órától ünnepi lengyel nyelvű szentmisét tartanak a Lengyel plébánián (1103 Budapest, Óhegy u. 11.), mely után díjátadó következik. Az Országos Lengyel Önkormányzat díját idén Bese Gergő, jánoshalmi káplán kapja. Gergő atyával a lengyel-magyar barátságról beszélgettünk.

– A napokban veszi át az Országos Lengyel Önkormányzat által alapított Magyarországi Lengyelekért díjat. Mikor lett ilyen szoros kapcsolata a lengyelekkel?

– A lengyel nép iránti szeretetem Szent II. János Pál pápával kapcsolatos. Gyermekkorom óta példaképként tekintek rá. 2000-ben megadatott, hogy személyesen láthattam őt a magyarok nemzeti zarándoklatán. A Szent Péter téren éppen előttem haladt át az öreg pápa. Igen nagy hatással volt rám. Az egész életét végigkísérte az elköteleződése a fiatalok és a Szűzanya iránt.

Máriatisztelete és -szeretete engem is megérintett.

Személye számomra nem csak a történelmi-lengyel magyar kapcsolatokat mutatta meg, hanem az élő viszonyokat, mely gyakran éppen az egyházi kötelékekben, zarándokutakban öltenek testet. Úgy vélem, hogy sokan vannak még a világban, akik a lengyelekhez való kapcsolódást II. János Pál pápán keresztül érezték meg.

– Mikor járt először Lengyelországban?

– 2006-ban, amikor XVI. Benedek pápa Lengyelországba zarándokolt, akkor én is ott lehettem. A lengyel nép olyan szeretettel fogadott bennünket, magyar fiatalokat, hogy azt soha nem fogom elfeledni. Czestochowában elmondták, hogy „ti most itthon vagytok: hiszen a Szűzanya kegyképe ugyanolyan magyar is, mint amilyen lengyel!” Valódi testvérnek fogadtak el bennünket. Ez egy igazán jelentős eseménye volt az életemnek.

Mi, magyarok sok figyelmet és szeretetet kapunk a lengyelektől, melyet jobban meg kell becsülnünk és önzetlenül viszonoznunk kell a barátságukat.

 

A Czestochowai Fekete Madonna alakja egy szobron (Forrás: Pixabay.com)

– Így lett a lengyel-magyar kapcsolatok lelkes híve?

– Mondhatni, valóban ez a Lengyelországi találkozó hozta meg a szívemben a fordulópontot. Éreztem, hogy a hit ereje összeköti e két országot. 2011-ben, amikor a soros Európai Uniós lengyel-magyar elnökség volt, akkor nagyszabású programsorozatot indítottunk el az Országos Lengyel Önkormányzattal, a lengyel iskolával és a lengyel nagykövetséggel. A látványos rajz- és irodalmi verseny mellett a legbüszkébb arra vagyok, hogy Snell György plébános úr segítségével – akiből később püspök lett – sikerült elérni, hogy a czestochowai Fekete Madonna hiteles másolata Budapestre érkezhessen.

Innentől kezdve mondhatni, hogy az elmúlt tíz évben nyakig voltam a különböző lengyel programokban és zarándoklatokban.

2016-ban például tíz autóbusznyi magyar fiatallal vettünk részt a Krakkói Ifjúsági Világtalálkozón, valamint abban az évben megkaptam a Lengyelországért érdemrendet is.

A találkozások, az új barátságok sokaknak megmutatták, hogy mi magyarok nem vagyunk egyedül a nagyvilágban. A lengyelekre mindig számíthatunk.

Lengyel zászló (Forrás: Pixabay.com)

– Sokan a közös történelmet, sorsközösséget helyezik a lengyel-magyar barátság középpontjába. Egyetért ezzel Ön is?

– Részben igen. Rohanó világunkban, azt hiszem, mindenki egyetért abban, hogy jobban meg kellene erősíteni közös gyökereinket, értékeinket. A mai kor emberének is tudnia kell Szent Hedvigről és Szent Kingáról. Nem csak a magyar származású személyeket kell ismernünk. A lengyelek számos olyan nagyszerű vezetőt, példaképet adtak az egyháznak, mint például Szent Maximilian Kolbe, Stefan Wyszyńskki bíboros vagy éppen Boldog Jerzy Popieluszko.

Mi, magyarok is fordítsuk többször a tekintetünket Lengyelország felé: van miért!

A lengyelekkel való együttlét megerősít bennünket, hogy vannak olyan népek, melyek hite, történelme hasonló, mint a miénk. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy ez a két nép hasonló jövőt szeretne magának. Így az élő kapcsolatokat kell megerősíteni.

– Lesz lengyel-magyar közös jövő Európában?

– Ahogy eddig is volt, ezután is lesz. Minden kor és hátrahagyott évszázad jelentős kihívásokat tartogatott a két nép számára. Mégis itt vagyunk, és remélhetőleg itt is leszünk. Mindez rajtunk múlik.

Meg kell őriznünk nem csak a közös gyökereket, hanem az élő hitet is, mely erőssé teheti e két ország lakóit.

A lengyelekben igazi testvéreket láthatunk, számíthatunk egymásra, mert egy lelkület él bennünk.

 

Tóth Gábor

 

Bese Gergő atya: Mi, papok a gyászban is egymás családjai vagyunk

A lengyel katonák és a magyar fegyverek mentették meg Európát a bolsevizmustól

Hantó: Magyarország a háborúban is befogadta a menekülteket

Fotó: Ficsor Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre