Bese Gergő atya: Mi, papok a gyászban is egymás családjai vagyunk

Minden ember halála megrázó, még nekünk, papoknak is, akik rendszeresen vagyunk jelen a haldoklásnál, a halálnál, a temetéseken. Egy pap kollégánk halála mindig nagy megrázkódás, mert mi, papok vagyunk egymás családjai – nyilatkozta Bese Gergő jánoshalmi káplán, iskolalelkész, akivel a koronavírus-járvány kihívásairól beszélgettünk.

– Nagyon sok a megbetegedés Jánoshalmán, ahol szolgál, milyenek a hétköznapok a településen?

– Valóban, az ország más pontjaihoz hasonlóan Jánoshalmára is a napokban csapott le a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Olyan közeli ismerősök, barátok kerültek életveszélyes állapotba – mint például Bányai Gábor országgyűlési képviselő.

Megtapasztaltuk, hogy egy nyolc és félezres kistelepülés – ami távol van minden forgatagtól – napok alatt képes megtelni betegekkel.

A minisztérium online oktatást rendelt el mind a két – állami és egyházi – általános iskolában. Egyes becslések szerint több mint ezer ember beteg vagy áll karantén alatt a településen. Mára üresek az utcák, kihalt minden. A járvány már nem az ajtókon kopogtat, hanem bent is van! Most kell igazán odafigyelnünk, de sajnos azt tapasztalom, hogy az emberek ellanyhultak, nem figyelnek oda annyira a dolgokra, mint korábban.

– Az elsők között volt, akik megszólaltak a közösségi média felületein a vakcinák fontosságáról. Miért oltatná be magát?

– Mert csak a vakcina az egyedüli megoldás. Sokan még ma is tagadják ennek a vírusnak a létezését, de vegyük végre tudomásul: létezik. Lehet vitatkozni azon, hogy a vírus egy denevértől vagy egy titkos laboratóriumból származik, de a tényen nem változtat: egy súlyos krízishelyzet kellős közepén vagyunk. Ráadásul egy olyan összetett egészségügyi kihívással állunk szemben, amellyel kapcsolatosan a most élő embereknek nincs semmilyen társadalmi tapasztalata.

Ezért kell hallgatni az orvosokra, a virológusokra, akik segítenek, hogy a leghelyesebb döntések meghozatalával csökkentsük a veszteségeinket.

Ez a vírus nem olyan, hogy két nap alatt túl van rajta az ember. Nagyon gyorsan képes óriási pusztítást végezni: Snell György püspök atya is szerdán még dolgozott, online konferencián vett részt, csütörtökön rosszul lett, és másnap reggelre meghalt. Komoly a veszély, a legfelelősebben úgy dönthetünk, ha beoltatjuk magunkat.

Bese Gergő atya (Fotó: Ficsor Márton)

– Mit üzenne azoknak, akik még gondolkodnak azon, hogy regisztráljanak-e a vakcinákra?

– Azt, hogy döntsenek az élet mellett. Aki nem oltatja be magát, az önzőségre vall, mert másokat is bajba sodorhat. Felelőssége van minden embernek, hiszen egy tünetmentes hordozó sok embert fertőzhet meg. Az oltásellenesek legyenek figyelemmel a körülöttük élőkre.

Ebben a szorult helyzetben a vakcina az egyedüli menekülési útvonal, csak ezen szabad járnunk.

– Snell György püspök úr és a többi atya halála mennyire rázta meg a papságot?

– Sajnos a halálesetek sora azóta folytatódott. Hétfőn is elhunyt egy aktív atyánk a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegyében. Sok paptársunk beteg és küzd a vírussal. Minden ember halála megrázó, még nekünk, papoknak is, akik rendszeresen vagyunk jelen a haldoklásnál, a halálnál, a temetéseken. Egy pap kollégánk halála mindig nagy megrázkódás, mert mi, papok vagyunk egymás családjai.

Paptestvérekként vagyunk egymás mellett egy életen át, és ha valakinek meghal a testvére az érthetően nagy szomorúsággal tölti el.

Snell püspökatya egy karizmatikus személyiség, imádságos lelkületű, mélyen Mária-tisztelő volt. Továbbá a lengyel–magyar barátság nagy ápolója is volt. Elvesztésével az egész magyar egyház lett szegényebb, nagy űrt hagy maga után a püspökök között is.

Tóth Gábor

Bese Gergő: Az LMBTQ-mesekönyv tudatos támadás a gyerekek ellen

Feltámadás után nem lehetünk szomorúak! – Bese Gergő a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása Ficsor Márton.

Iratkozzon fel hírlevelünkre