Új magyar prefektusok Romániában

A román kormány szerdai ülésén kinevezte Arad, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyének a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelölt prefektusát - közölte az RMDSZ.

Arad megyében Tóth Csaba jogász, menedzser, Kolozs megyében Tasnádi István Szilárd jogász, Szatmár megyében Altfatter Tamás-Ferenc jogász, alprefektus, Szilágy megyében Dari Tamás tanár, főtanfelügyelő-helyettes foglalhatja el a tisztséget. A közlemény szerint a tisztségekre az RMDSZ megyei szervezetei nevesítették jelöltjeiket. A következő napokban újabb magyar prefektus és alprefektusok kinevezése várható.

A koalíciós egyezség nyomán az RMDSZ öt erdélyi megyében állíthat prefektust, és tizenegy megyébe alprefektust. A tisztségeket kormányrendelettel politikai tisztségekké alakították.

Az RMDSZ jelöltjei közül a Kovászna megyébe nevesített Ráduly István uzoni polgármester prefektusi kinevezése várat még magára. Korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei helyi vezetői bírálták élesen pártjuk országos vezetését amiatt, hogy az RMDSZ-nek engedték át a Kolozs megyei prefektusi tisztséget. Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, ha a párt vezetésének nem sikerül megváltoztatni a döntést. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere azzal érvelt a liberális prefektus igénye mellett, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében.

Az RMDSZ korábban azt közölte: olyan megyékben törekedett a prefektusi tisztség megszerzésére, amelyekben nem sikerült fontos választott tisztségeket megszereznie.

Úgy vélte: a hatalommegosztás szempontjából sem egészséges, hogy egy megyében minden vezető tisztség ugyanazé a párté legyen, másrészt pedig csak így tudja segíteni azoknak a megyéknek a magyar közösségét, amelyekben a szövetségnek nincsenek erős önkormányzati pozíciói.

 

(MTI)

 

Bizalmat szavaztak a román kormánynak – benne a magyar miniszterekkel

 

Hivatalos: itt az új román kormány magyar tagjainak névsora

 

FRISSÍTVE – Minden romániai párt saját kormányfőjelöltet akar

 

Kiemelt képünkön Klaus Iohannis román államfő és Florin Citu új román miniszterelnök a kormány eskütételi ünnepségén a bukaresti elnöki palotában 2020. december 23-án, miután a parlament bizalmat szavazott jobbközép koalíciós kormányának, amelyet a Nemzeti Liberális Párt, az USR-PLUS szövetség és Romániai Magyar Demokrata Szövetség alakított a december 6-i parlamenti választások után. MTI/EPA/Robert Ghement

Iratkozzon fel hírlevelünkre