FRISSÍTVE – Minden romániai párt saját kormányfőjelöltet akar

Valamennyi román párt, amely parlamenti képviselethez jutott a december 6-i választásokon, saját miniszterelnök-jelöltjének kért kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis államfőtől a hétfői konzultáción.

A választásokat megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) Alexandru Rafila orvosprofesszort javasolta a miniszterelnöki posztra és – koalíciós partnerek híján – nemzeti egységkormányt javasolt.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke elmondta: a jobboldali államfő gratulált a PSD választási győzelméhez, és „tisztességes ajánlatnak” nevezte a – koronavírus-járvány idején reflektorfénybe került, Romániát az Egészségügyi Világszervezetben (WHO) képviselő – mikrobiológus Rafila jelölését. A pártelnök azzal érvelt a nemzeti egységkormány mellett, hogy az egészségügyi és politikai válság közepette a megalakítandó kormánynak széles parlamenti támogatásra van szüksége, a miniszterelnököt pedig szerinte a legnagyobb frakcióval rendelkező PSD-nek kell jelölnie.

Az államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS szövetség múlt héten kifejezte készségét, hogy – a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt – egy jobbközép kormánytöbbséget alakít, koalíciós tárgyalásaik elakadása után azonban hétfőn a PNL Florin Citu pénzügyminiszter, az USR-PLUS pedig Dacian Ciolos EP-képviselő számára kért kormányalakítási megbízást.

Ludovic Orban PNL-elnök elmondta: pártja jobbközép kormányt akar, amely képes fejlődési pályára állítani az országot. Megerősítette: pártja mind a miniszterelnöki tisztségre, mind a képviselőház elnöki tisztségére igényt tart. A két poszt valamelyikét az USR-PLUS is meg akarja kapni. Az USR-PLUS azért kérte hétfőn Ciolos számára a kormányfői posztot, mert a PNL elzárkózott attól, hogy a szövetség másik társelnöke, Dan Barna legyen a képviselőház elnöke.

A konzultáció után Barna és Ciolos elmondta: továbbra is derűlátóak a tekintetben, hogy Romániában stabil jobbközép kormány alakul „nem hat hónapra, hanem négy évre”, a koalíciós megállapodás azonban szerintük csak bizalomra és egyensúlyra épülhet.

„Az nem egyensúly, ha az egyik koalíciós partner minden tisztséget elvisz, a többinek csak maradék jut” – érveltek.

A pártelnökök nyilatkozataiból az is kiderült: a PNL nem támogat olyan kormányt, amelyben a PSD is részt vesz, a PSD pedig nem hajlandó egy kisebbségi PNL-kormányt megszavazni.

A bukaresti parlamentbe újonnan bejutott, nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) küldöttsége elkésett a konzultációról, megvárakoztatva a – pontosságára mindig érzékeny – államfőt. George Simion, az AUR társelnöke jelezte: pártja nyitott a párbeszédre, de sem a jobb-, sem a baloldali pártokkal nem hajlandó koalícióra lépni. Az AUR Calin Georgescu fenntartható fejlődési szakembert javasolta kormányfőnek.

A kormányalakítási konzultációk során Klaus Iohannis államfő a nap folyamán az RMDSZ küldöttségét, majd a képviselőház 17 tagú kisebbségi frakciójának küldöttségét fogadja.

Kelemen Hunor: bizalomerősítésre van szükség a koalíciós partnerek között

Kelemen Hunor szerint a miniszterelnököt a koalíció legnagyobb pártjának, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) kell adnia, a kétkamarás parlament házelnöki tisztségein pedig koalíciós partnerei – az USR-PLUS szövetség és az RMDSZ – osztozhatnának.

Az RMDSZ elnöke hétfői sajtóértekezletén a PNL és az USR-PLUS közötti vitára utalt, amely miatt vasárnap elakadtak a koalíciós tárgyalások: a PNL – parlamenti súlyára hivatkozva – a miniszterelnöki és a képviselőházi elnöki tisztségre is igényt tart, de a tisztségek egyikét az USR-PLUS is magának követeli.

Kelemen Hunor szerint csak úgy lehet a bizalmat erősíteni és egy stabil kormányzás feltételeit megteremteni, ha az arányosság elve mellett a politikai szempontokat is figyelembe veszik, és a koalíció pártjai megosztják egymás között a három legfontosabb tisztséget.

Miután minden román párt saját jelöltje számára kért kormányalakítási megbízást az államfőtől, Kelemen Hunor azt mondta: a helyzet azt kívánta, hogy az RMDSZ-nek is legyen saját miniszterelnök-jelöltje, de a hétfői első konzultáción „nem akarták növelni az alapzajt”, ezért csak azt jelezték Iohannisnak, hogy szükség esetén az RMDSZ is tud két-három alkalmas jelöltet javasolni, de egyelőre nem nevezték meg őket.

Az MTI kérdésére, hogy szükségesnek tartja-e, hogy az államfő közvetítsen, vagy – egy kormányalakítási megbízással – „igazságot tegyen” a vitázó koalíciós partnerek között, Kelemen Hunor korainak nevezte az elnök közbelépését.

Nem jelentene stabil kormányzást, ha az elnök kész tények elé állítaná a koalíciós partnereket, ez nem szolgálná a bizalom növelését – vélekedett.

„Bízom abban, hogy a közjót fogják a (koalíciós) kollégák is előtérbe helyezni. Most egy kicsit úgy tűnik, hogy a túltáplált egók harcát látjuk, ha szabad így fogalmazni, de hát ez minden koalíciós tárgyaláson így volt, ebből ki lehet lépni, ha egy kicsit rugalmasabbak az emberek, és előre tekintenek” – mondta Kelemen Hunor.

Hozzátette: az RMDSZ készen áll az egyeztetések jóhiszemű folytatására, és egy olyan kormányprogram kidolgozását nevezte a szövetség legfontosabb célkitűzésének, amely jó válaszokat ad a társadalom kihívásaira.

Rámutatott: a programnak a magyar közösség jogainak védelmére is ki kell térnie, de a szombaton elkezdődött megbeszélésen „még nem jutottak el az RMDSZ által már előkészített fejezetig”.

Az egyeztetések folytatódnak, és az RMDSZ reményei szerint a parlament jövő heti alakuló üléséig megszülethet a PNL – USR-PLUS – RMDSZ koalíciós megállapodás.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke nyilatkozik a magyar közmédiának Bukarestben 2020. december 10-én. MTI/Baranyi Ildikó

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre