Elsőnek a szülőnek kell változnia – PODCAST

Taníthatóak-e a szülők? Lehet-e együtt kockulni a gyermekkel? Otthon levehetjük-e álarcainkat? Hogyan lehet támogatni a gyermekeket akkor, amikor óriási kihívások elé néznek? A Vasarnap.hu Podcast műsorából kiderül, amelyben Varga István László jövőkutatóval és fiával Varga Bonifáccal Bese Gergő atya beszélt a nemrégiben megjelent Paradigmaváltás a gyermeknevelésben című könyvük kapcsán.

Varga István László a beszélgetésben hangsúlyozta, hogy ha a magyar szülők javítani szeretnének a gyermekeikkel való kapcsolataikon, akkor ahhoz sok munkára van szükség:

„Meg kell barátkozni a szülőnek azzal a gondolattal, hogy elsőnek nekik kell megváltozniuk. Ez nem könnyű.” – mondta Varga István László.

Hangsúlyozta, hogy a szülők és a gyermekeik közötti bizalom kiépítése létfontosságú, hiszen anélkül nincs egészséges családi élet.

„A kamasz gyerek nem azért hazudik, mert hazudni akar, hanem azért, mert számára az az egyszerűbb út. Ezen a ponton dolga van a szülőnek.” – mondta a jövőkutató.

Beszámolt arról is, hogy meg kell ismernünk gyermekeinket, mert tévhit, hogy ismerjük őket. Támogatni és segíteni kell őket – a nemrégiben megjelent könyvükben ehhez adnak praktikus ötleteket és tanácsokat.

 „Nem a régmúlt apák és anyák tükörképeire van szüksége gyermekeinknek jelenünkben, ezért nekünk szülőknek van szükségünk a változásra” – mondta a jövőkutató, majd hozzátette, hogy bele kell kapcsolódnunk gyermekünk digitális világába is. Közös hang kialakítása nélkül ugyanis nem lehetnek tartós, közös élményei a családtagoknak.

A gyermeknevelés négylépcsős modellje mindenki előtt nyitva áll, amelynek részletei podcast adásunkból kiderülnek.

 

A podcast műsorunk a Spotify-on ide kattintva hallgatható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre