Bese Gergő atya: Nincs felesleges időnk arra, hogy tétlenkedjünk!

Június 29-én, Péter és Pál apostolok ünnepével elkezdődött az aratás. Persze a gazdák bölcsességében, hozzáértésében nincs kétség, mégis fontos, hogy imádságban is kérjük az Isten áldását munkájukra. Ez a fohász jelenik meg a vasárnapi evangéliumban is.

Jézus az aratásban dolgozókért fohászkodik. Ezek a munkások azonban nem a földművesek. Ők a lelkekért ajánlják az életüket, és fogják meg az eke szarvát, Jézus szavára minden korábbi életükről lemondanak, hogy jó pásztorok lehessenek. A papság fontosságáról szól az Örömhír.

Azonban ne dőlj hátra, Jézus mindenkire számít a munkában, nem csak a papokra! Rád is, aki éppen ezt az elmélkedést olvasod. Te pedig joggal teszed fel a kérdést: Mi az én küldetésem? Erre válaszként meg kell keresni életedben a Lélek gyümölcseit. Persze tudjuk jól, hogy az adományok különfélék, de a Lélek ugyanaz. Nem egyforma talentumokat kaptunk, de mindenki meghívást kapott arra, hogy egy csapatban legyen Jézussal. A 72 tanítvány amikor visszatért így számoltak be tapasztalatukról:

,,Uram! Még az ördögök is engedelmeskednek nekünk a te nevedben!”

Ha valamit jól csinálunk, hitelesen és odafigyelünk a Mester tanítására, akkor a Sátán nem tud labdába rúgni! Sőt! Jézus kiegészíti a Tanítványok szavait: kígyókon és skorpiókon járjatok, s minden ellenséges hatalmon, és semmi sem fog ártani nektek. 

Mindezek tudatában nem tétlenkedhetünk! Persze emberi természetünkhöz hozzá tartozik a mai napon ünnepelt Tamás apostol jellemvonása is: a kételkedés. Mi történik, ha mégse? Biztosan így gondolta Jézus? Rám is ezek a szavak vonatkoznak? A 21. században is megállják a helyüket az elmondottak? Én, egyedül is képes vagyok rá?

Tamás hitetlenkedésére Jézus határozottan megfelelt, bebizonyította igazát (megmutatta magát neki) és arra indította, hogy ne legyen hitetlen, hanem higgyen abban, aki az Út, az Igazság és az Élet!

Nincs felesleges időnk arra, hogy tétlenkedjünk!

A körülöttünk lévő világ Szodoma és Gomora városait juttatja eszünkbe. Mindenütt tombol a bűn, egyre inkább elhatalmasodni látszik felettünk a sötétség. Sok munka van, lépjünk a tettek mezejére, vár ránk az aratás. 

A képen Bese Gergő atya. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre