Boldoggá avatják a guillotine-nal kivégzett atyát – így búcsúzott híveitől

Jan Macha atyát november 20-án, a katowicei Krisztus Királyról elnevezett bazilikában avatják boldoggá. A szentmisét Marcello Semeraro bíboros celebrálja – adta hírül a Catholic News Agency. Utolsó levelének megrendítő soraival emlékezünk a fiatal papra.

Macha atyát, akit Hanik néven is ismertek, néhány hónappal azelőtt szentelték fel, hogy a nácik 1939-ben megszállták Lengyelországot. Magát azoknak a családoknak megsegítésére szentelte, akik a harcokban elvesztették szeretteiket. Macha a Konwalia nevű földalatti csoporthoz is csatlakozott.

A Gestapo ’41 szeptemberében tartóztatta le őt a katowicei vasútállomáson. A sorozatos vallatásokat követően 1942. július 17-én ítélték halálra.

Az ítéletet december 3-án hajtották végre, 12:15-kor a katowicei börtön területén.

Jan Macha 28 évesen halt meg. 1257 napot szolgált Isten pásztoraként. A testét soha nem találták meg.

A katowicei érsek elmondta, hogy nagy esemény számukra a boldoggá avatás. „Régóta vártunk már erre. Azt remélem, hogy ez az esemény esélyt ad arra, hogy megerősödhessen a hit és újraéledhessen a vallásos élet itt az egyházmegyénkben, a pandémiából felépülve” – közölte az érsek.

„Állandó igazodási pontokra és a Krisztus szeretetéért megholtak tiszta tanúságtételére van szükségünk. Ez segíthet megújítani a hitünket” – fogalmazott Damian Bednarski atya, a boldoggáavatási eljárás kérelmezője.

Régi ügy

A szertartást eredetileg 2020. október 17-ére tervezték, ez azonban a pandémia miatt meghiúsult.

Az eljárást 2013-ban nyitották meg, az egyházmegyei fázis 2015-ben már lezárult, Ferenc pápa pedig 2019 novemberében nyilvánította mártírrá Hanikot, ezzel teljesültek a legalapvetőbb feltételek is a boldoggá avatási eljárás folytatásához.

Macha atya életéről 2011-ben forgattak dokumentumfilmet Egyetlen fa hiányában, az erdőm még erdő marad címmel.

Utolsó levél a halálsorról

A film címe a lengyel pap halálsoron írt, utolsó levelének egyik gondolatából származik.

„Ez az utolsó levelem. Négy óra múlva az ítéletet végrehajtják. Mikor ezt a levelet olvassátok, már nem leszek az élők közt. Maradjatok Istenben! Bocsássatok meg mindenért […] A Mindenható Bíró elé megyek, aki meg fog ítélni. Remélem, magához fogad. Az volt a vágyam, hogy érte dolgozzak, de ez nem adatott meg. Köszönök mindent! […]

Tiszta lelkiismerettel halok meg. Rövid életet éltem, de azt hiszem, elértem a célomat. Ne essetek kétségbe! Minden rendben lesz.

Egyetlen fa hiányában, az erdő még erdő marad. Hogy egy fecske nem jön el, a tavasz még eljön, és egyetlen ember, ha nincs, a világ még nem dől össze.”

Örömök és kihívások a lengyel katolicizmus életében

Nem ez lesz az egyetlen boldoggáavatás a közeljövőben a lengyel egyház életében. Amint arról korábban hírt adtunk, szeptember 12-én avatják boldoggá a legendás Stefan Wyszynski lengyel bíborost Varsóban. Ez az ünnepség szintén a pandémia okán került új időpontra. 

Eközben lengyel liberálisok arra szólítják fel a társadalmat, hogy minél kevesebben vallják magukat katolikusnak a közelgő népszámláláson. Egy évtizeddel ezelőtt az ország 96 százaléka vallotta meg katolikus identitását a cenzuson.  Felmérések szerint az elmúlt 30 évben felével csökkent a vallásosság a lengyel nemzet fiataljainak körében. Ivanova Patrícia, a Morus Vezetőképző Akadémia szakmai munkatársa lapunknak nyilatkozva kifejtette: „Ez már nem az a Lengyelország, amelyik pápát adott a világnak.” 

Szaporodnak a gyilkos jelképek Lengyelországban

Veres András püspök: Mindenkit az igazság felismerésére szeretnék elvezetni

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre