Az egészséges öntudatú nemzetek tudnak együttműködni

Az óvodaprogram a magyar közösségek erősítésén túl a közép-európai együttműködést is segíti - jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Hanván, ahol átadta a helyi református egyházközségnek a program keretében felújított óvodát.

A miniszteri biztos elmondta: a nemzetrészek erősítésén kívül az óvodaprogramnak van egy másik nagyon fontos üzenete is a magyarokkal együtt élő népek számára – a gyanakváson túllépve, az egészséges öntudatú nemzetek tudnak együttműködni, ami a 21. század Európájában különösen fontos. Kifejtette: látni lehet, hogy a többségi nemzetek is tudomásul vették, hogy a program nekik sincs kárukra, sőt azáltal az ő közösségeik is gazdagodnak.

Grezsa István az eredményekkel összefüggésben elmondta:

„Azt látjuk, hogy ezek az intézmények revitalizálják a helyi közösségeket, erre pedig a Felvidéken különösképpen szükség van.”

Hozzáfűzte: a felújítási programban komoly segítséget nyújtott a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, amely 25 intézmény esetében vállalt szerepet.

A miniszteri biztos emlékeztetett: a program keretében az egész Kárpát-medencét tekintve 179 új intézmény építését, illetve 713 intézmény felújítását vállalták. Ezen belül Felvidéken 33 új óvoda és bölcsőde épült vagy épül, illetve 162-őt újítottak fel vagy fognak felújítani. A program teljes befejezését 2022 decemberére tervezik, a lezáró – jelenleg zajló – utolsó lépcsőben még néhány folyamatban lévő építkezés befejezésére kerül sor – világított rá Grezsa István.

A pénteken Hanván átadott intézmény felújítását mintegy 95 millió forinttal segítette a magyar kormány. A közel 400 négyzetméteres intézmény egy óvodai csoportnak, 19 magyar gyereknek tud kiemelkedő színvonalú nevelési lehetőséget biztosítani.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot 2016 decemberében hagyta jóvá a magyar kormány. A program párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsődefejlesztésekkel.

 

Forrás: MTI

A családba vetett hit és a férfi-nő kapcsolat igazi érték

 

Az óvodaprogram a Kárpát-medencei nemzetegyesítés jó eszköze

 

Tizenhatezernél is több óvodai férőhely létesült 2010 óta

 

Több mint háromezerrel nő a református óvodai férőhelyek száma 2022-re

 

Óvoda és bölcsőde épül Székelyhídon a magyar kormány finanszírozásában

 

Kiemelt képünkön Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédet mond a helyi református egyházközség felújított óvodájának átadásán a felvidéki Hanván 2021. június 18-án. MTI/Vajda János

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!