Az elmúlt 30 évben majdnem felével csökkent a vallásosság a lengyel fiatalok körében

A sátáni liberalizmus Lengyelországban is óriási károkat okoz.

A lengyelek 91,9 százaléka vallja magát katolikusnak, viszont aggasztó trend, hogy az utóbbi majdnem harminc évben felével csökkent a vallásosság a fiatalok körében – derült ki a lengyel katolikus hírügynökség (KAI) pénteken közzétett jelentéséből, amelyet a CNA katolikus hírportál idézett.

Az utóbbi 25 évben a fiatalok körében 20 százalékkal esett a magukat vallásosnak mondók és 50 százalékkal a vallásukat gyakorlók száma. Ugyanakkor a hívő fiatalok részaránya stabil maradt, illetve valamelyest növekedett, bár még mindig elenyésző kisebbséget alkotnak 6-8 százalékos részarányukkal – olvasható a dokumentumban.

„Megbíztunk a demokratizálási folyamatokban és az iskolai tantervekben, de a fiatalok szívei elfordultak, valaki más ragadta el őket” – fogalmazott Grzegorz Suchodolski püspök a jelentés ismertetésekor.

Az Egyház Lengyelországban című kiadvány szerint a magukat katolikusoknak valló emberek 36,9 százaléka jár rendszeresen templomba.

A lengyelek alig valamivel több mint 3 százaléka vallotta magát nem hívőnek, míg 0,9 százaléka ortodox kereszténynek.

A jelentés kiemeli, hogy a katolikus egyház erkölcsi – különösen szexualitást érintő – tanításait támogatók részaránya csökkent. A katolikusok mindössze 20 százaléka vélte erkölcstelennek a házasság előtti szexuális kapcsolatot.

A tanulmány összegzése emellett hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány rávilágított a közösségi vallásos gyakorlat gyengülésének folyamatára, ugyanakkor megerősítette a családi összetartást és a vallásosságot.

A jelentés kitér arra is, hogy a Lengyel Katolikus Egyháznak jelenleg két bíborosa, 29 érseke, 123 püspöke, 33 ezer papja és mintegy 19 ezer apácája van. Tavaly 2556-an tanultak papi szemináriumokban. Globálisan 1883 lengyel misszionárius szolgál a világ 99 országában öt kontinensen.

A dokumentumban ismertetett adatok szerint Lengyelországban 1050 katolikus kegyhely van, a legnépszerűbb a czestochowai Jasna Góra pálos kolostor, amely a Fekete Madonna ikont őrzi. A kolostor 2019-ben 4,4 millió zarándokot fogadott.

(MTI)

 

LMBTQ-nyilatkozattal vonna el pénzeket Magyarországtól és Lengyelországtól az EP

Nem sértő az LMBTQ-glória a Fekete Madonna feje fölött

Szaporodnak a gyilkos jelképek Lengyelországban

 

Kiemelt képünkön lengyel abortuszpárti tüntetők. Forrás: Voice of America

Iratkozzon fel hírlevelünkre!