Csókay: Félrevezethették a rendőrséget

Közel egy hónapja tartottak házkutatást Szász János filmrendező otthonában, az esetről a Magyar Kurír kérdezte néhány napja Csókay András idegsebészt.

Az interjúban Csókay megemlékezett arról, hogy a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt 2002-ben Pataki Gergellyel együtt hozták létre. Akkor elsősorban az abortusz elleni küzdelem volt az alapítvány fő célja. Évekkel később megkezdődtek a külföldi missziók, melyek révén eljutottak a bangladesi sziámi ikerlányokhoz, akiket 2019-ben a Csókay vezette orvoscsapat választott szét.

Csókay mindvégig hangsúlyozta, hogy

„Jézusnak köszönhettük a gyerekek életben maradását.”

A Magyar Kurírnak adott interjúban szólt arról, hogy nézetkülönbségek merültek fel az orvoscsapat tagjai között. A műtét befejeztével az alapítvány kommunikációs igazgatója megkérdezte tőle, hogy mit mondhatnak? Csókay csak annyit mondott, hogy „a műtétet befejeztük” – nem azt, hogy „sikerült”.

Csókay András idegsebész (Fotó: Thaler Tamás)

Emlékeztetett arra, hogy a sikeres szétválasztás kommunikálása után a gyermekek állapota azonnal romlani kezdett. Csókay ezt azzal magyarázta, hogy a „sikeresség” miatt a gyermekek egészségéért folytatott több százezres háttérima száma lecsökkent. Kérte az alapítványt, hogy honlapján jelentesse meg imakérési szándékát, de ez csak napokkal később történt meg. Ezért a neves idegsebész a katolikus hírportálokhoz fordult segítségért, amely kérésének azonnal eleget tettek. Csókay elmondta, hogy a gyermekek az ima hatására jobban lettek, állapotuk stabilizálódott. A csodás gyógyulás történetét eljuttatták a Vatikánhoz is.

Az orvosi stáb tagjai közötti feszültségek a műtét során kiéleződtek, melyet Szász János és csapata is tapasztalt, és filmre is vett. Csókay hangsúlyozta, hogy Szász János filmjét semmilyen formában nem támogatta az alapítvány, mindent önköltségen állt és utazott ki Bangaldesbe. Csókay véleménye szerint Pataki Gergely végül rájöhetett arra, hogy nem ilyen – esetleg az orvoscsapat nézetkülönbségeit is bemutató – filmet szeretne viszontlátni.

Csókay beszámolt arról, hogy nemrégiben házkutatást tartott a rendőrség Szász János rendező lakásán. Csókay szerint

„a bejelentő félrevezethette a magyar rendőrséget”,

mert Szász és az alapítvány között nem volt semmilyen szerződés, mivel Szász János barátként utazott ki az orvoscsapattal.

Hogy hogyan kerültek a film kópiái Magyarországra, és hogy miért nem készült film a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról, az a Magyar Kurír teljes interjújában olvasható.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány fenti interjúval kapcsolatos közleménye itt olvasható.

Több gyermeket is megműtött Bangladesben Csókay András idegsebész csapata

Újabb magyar orvosi győzelem: Csókay András és csapata sikeres koponyaműtétet hajtott végre Rabeyán

Kiemelt képünk forrása: Thaler Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre