LMBTQ-nyilatkozattal vonna el pénzeket Magyarországtól és Lengyelországtól az EP

Közös, átfogó LMBTQ-nyilatkozat elfogadását fontolgatja az Európai Parlament – erről adott hírt az rmx.news. A portál információi szerint lengyel képviselők állnak az elképzelés mögött: kifejezetten Lengyelországra és Magyarországra szeretnék ráhúzni a vizes lepedőt, és ha lehet, szankciókat is alkalmaznának az államokkal szemben. A nyilatkozat megtételében a hírek szerint a Néppárt, a szocialisták, a Renew Europe, a zöldek és a szélsőbaloldal is egységesen venne részt. (Ezt olvasva újfent megállapíthatjuk, hogy a Fidesz mennyire helyesen járt el a kilépésével. A brüsszeli jobb- és baloldal társadalmi kérdésekben egy és ugyanaz.)

A tervezett dokumentum felszólítaná az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel lépjen fel, ha egy adott országban megsértik az LMBTQ-közösség jogait. Természetesen ezek közé tartozik a hírhedt hetes cikkely és a kötelezettségszegési eljárások is. Valamint ne feledkezzünk el a jogállamisági kritériumokról, amelyek hiányában – a frakciók tervei szerint – forrásokat is elvonhatnának a renitens országoktól.

Kiszivárgott mondatok egyelőre azt teszik biztossá, hogy Lengyelországot konkrétan elítélnék, utalva az LMBTQ-tól mentes övezetekre. Arkadiusz Mularczyk, a Szejm képviselője reagált ezekre a törekvésekre leghamarabb, ő azt mondta, a dokumentum célja az, hogy Lengyelország nemzetközi presztízsét csökkentse. Egyéb, nyilvánosságra került részletek alapján persze kiderül, hogy a dokumentum nagyjából annyira van tele hazugságokkal, mint mondjuk a Sargentini-jelentés.

Az összeállítói ugyanis leírják, hogy Lengyelországban a legmagasabb szinteken is homofóbok ülnek – utalván Andrzej Duda, lengyel elnökre -, az LMBTQ-aktivistákat letartóztatják, felvonulásaikat pedig betiltják. A nyilatkozat továbbá hivatkozik arra is, hogy az EU Alapjogi Ügynöksége 2020-ban aggodalmát fejezte ki, amiért Lengyelországban növekszik az intolerancia az LMBTQ-személyekkel kapcsolatban.

Az Európai Parlament fake news-okkal akar érvényt szerezni a nyilatkozatnak

Az előbb már idézett Arkadiusz Mularczyk azt is elmondta a fejleményekre reagálva, hogy a dokumentum nem csak valótlanságokat állít, de olyan provokációkra támaszkodik, amelyek pont LMBTQ-aktivisták követtek el. Példának okáért Lengyelországban senki sem állította, hogy léteznek LMBTQ-tól mentes övezetek, ezt egy lengyel aktivista, Bart Staszewski terjesztette el. Azoknak a településeknek a határában, amelyek családjogi rendelkezéseket fogadtak el, ő állított olyan táblákat, amelyeken ez a megnevezés szerepel!

A tervezett nyilatkozat azt persze nem említi meg, hogyan vegzálják a valóságban is az életvédelmet pártolókat Lengyelországban. Nem írják le benne, hogyan rongáltak meg LMBTQ-pártolók műemlékeket és templomokat. Nem jegyzik meg, hogy ugyanők rendőröket is megtámadtak.

Mindezek valamilyen véletlen folytán kimaradtak belőle.

A cikk az rmx.news beszámolója alapján készült.

Trombitás Kristóf

Iratkozzon fel hírlevelünkre