A szlovákiai magyar pártok a magyar kormány álláspontján vannak LMBTQ-kérdésben

Szijjártó Péter a szlovákiai magyar pártokkal találkozik.

Szerdán Pozsonyban járt Szijjártó Péter magyar külgazdasági- és külügyminiszter, ahol az MKP, a Híd és az Összefogás szlovákiai magyar pártok elnökeivel találkozott. Közös sajtótájékoztatóján a három pártelnök kiemelte, egyikőjük sem állt ki a szexuális kisebbségek jogai mellett, tehát támogatják a magyar kormány gyermekek védelmében hozott intézkedéseit.

Az ujszo.com felvidéki hírportál beszámolója szerint közös sajtótájékoztatójukon  Szijjártó Péter és a három pártelnök is reagált arra, hogy a budapesti törvényhozás kedden egy olyan jogszabályt fogadott el, amely a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények ellen szól, illetve a gyermekek testi- szellemi- és lelki fejlődésének megóvása érdekében a káros LMBTQ-propaganda ellenében is védelmet biztosít a legfiatalabbak számára.

Forró Krisztián, az MKP elnöke elmondta, hogy nem ismeri a konkrét jogszabályt, de egyetért a miniszterrel abban, hogy a gyermekek védelme nagyon fontos. 

Küszöbön a határnyitás

Mint az ismert, a koronavírus-járvány következtében újra bevezették a határellenőrzést Magyarország és Szlovákia közös határátkelőinél. Szijjártó a sajtótájékoztatón bejelentette, a jelenlegi tervek szerint, amennyiben a világjárvány nem fordul súlyosabbra, június 24-étől meg tudják szüntetni a belső, schengeni határokon az ellenőrzést és meg tudják nyitni a jelenleg lezárt átkelőhelyeket. A miniszter kiemelte, ez azért is lehetséges, mert a magyar felnőtt lakosságnak több mint hatvan százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját. A miniszter hozzátette, hogy „Szlovákia és Magyarország között 35 határátkelőhely van, ezekből most csak 19 van nyitva”.

Szijjártó azt is elmondta, hogy a Magyarországgal szomszédos országok határ menti megyéiben élő személyek számára lehetővé teszik, hogy Magyarországon oltassák be magukat. „Mindezt függetlenül a nemzetiségüktől” – tette hozzá.

Nemzetközi fejlesztések

Szijjártó Péter Pozsonyban a szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatokról is beszélt. Elmondta, hogy a két ország sokkal több ponton és módon van összekötve, mint korábban volt. Szerinte az érzékeny kérdések megoldásához vezető utat a két ország közös sikertörténetein keresztül vezet az út.

„Július elején Szlovákia közlekedési miniszterével közösen le fogjuk tenni az Ipolydamásd és Helemba közti híd alapkövét. Igor Matovič miniszterelnök-helyettessel pedig megállapodtam, hogy a Dunaradvány és Neszmély közötti kompközlekedés kialakításához szükséges pluszforrást nem csak a magyar, hanem a szlovák kormány is folyósítja”

– mondta a külügyminiszter. Hozzátette, néhány hónap múlva pedig átadják a Miskolc és Kassa közti autópályát. Ez egyébként azt is jelenti, hogy Magyarországon keresztül létrejön az autópálya összeköttetés Kassa és Pozsony között is. 

Isten csak mese – hirdették az LMBTQ-tüntetők a szeretet jegyében

Így támogatja a baloldal a pedofilellenes törvénycsomagot támadó lobbit

A parlament megszavazta a pedofilellenes törvénycsomagot, szétesett az ellenzéki egység

Kiemelt képünkön Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az MKP, a Híd és az Összefogás elnökével. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre