Százával rabolnak el fiatalokat a nigériai terroristák

Négy fiatalt rabolt el a Boko Haram április végén egy nigériai keresztény missziós iskolából. Bár a diákok egy része sikeresen elszökött, akinek pedig nem sikerült, szabadon bocsátották, a legtöbb emberrablás még mindig halállal végződik.

Április 29-én négy diákot raboltak el a The King’s School nevű keresztény missziós iskolából Nigéria Plateau államában. A feltehetően fuláni dzsihadisták kezei közül még az elrablásuk napján hárman el tudtak szökni, az utolsó fogvatartottat május elsején engedték el – adta hírül a Morning Star News.

Gideon Para-Mallam tiszteletes szerint a támadók áttörték az iskola kerítését, így jutottak be az intézmény területére.

Para-Mallam beszámolt arról is, hogy az iskola igazgatója, Bayo Famonure szerint a támadók azért menekültek el csupán négy tanuló elrablása után a területről, mert hamar rájöttek: megerősítették a környéken a biztonsági erők jelenlétét.

A tiszteletes felhívta a figyelmet arra is, hogy sokan nem ilyen szerencsések:

„Kérjük az Istent, hogy munkálkodjon az elrabolt tanulók szabadításáért […], különösen a Greensfield egyetem és az erdőgazdálkodási és műszaki főiskola diákjaiért Kadunában, a bornói chiboki lányokért, Leah Sharibuért és másokért, Jézus nevében.”

A Daily Post Nigeria számolt be arról, hogy a Greensfield egyetemről elrabolt 22 diákból ötöt múlt hónapban kivégeztek, a terroristák pedig megesküdtek, a másik 17-et is kivégzik, ha nem kapják meg a kért váltságdíjat értük.

Több a diákrablás, mint valaha

Az iskolákat ért támadások száma az elmúlt években drasztikusan megemelkedett, a terroristák pedig rendszerint hatalmas összegeket követelnek az elrabolt diákok szabadonbocsátásáért.

A Boko Haram ideológiailag is alátámasztja az akciókat, már a nevükben is azt képviselik: minden szentségtörésnek minősül, ami a nyugatról érkezik, legyen szó oktatásról, vagy politikai berendeződés. A fegyverek természetesen kivételt képeznek.

A terrorszervezet 2014-ben 276 diákot rabolt el Chibokból, amely a legnagyobb visszhangot keltette nemzetközi szinten, de a későbbi években is rendszeresen, alkalmanként több száz diákot érintő akciókat hajtottak végre. 

2021 februárjában 217 diáklányt raboltak el, 2020 végén 350 fiút. 2018-ban Dapchiból 110 diáklányt, 2014-ben pedig 276 diáklányt raboltak el az iszlamisták. Leah Sharibu és a chiboki lányok története bejárta a világsajtót, ennek ellenére a Nigériában dúló fegyveres konfliktusok legvéresebb kezű elkövetői, a fulánik kapcsán világméretű félremagyarázás zajlik.

Keresztény tanulót lőtt fejbe a Boko Haram gyerekkatonája

12 keresztényt végzett ki a Boko Haram

Több százan estek áldozatául a Boko Haram támadásának

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre