Egyszerre 317 lányt raboltak el terroristák Nigériában

Üresen maradt iskolai szállás Nigériában.

Február 17-én 42 embert raboltak el fegyveres elkövetők a Nigériai Állami Tudományos Főiskoláról. Ők tíz nappal később, 27-én nyerték vissza szabadságukat, egy nappal azután, hogy a dzsihadisták 317 (!) diáklányt ejtettek fogságba.

Abubakar Sani Bello, Nigéria Niger államának kormányzója a Twitteren közölte, hogy a Tudományos Főiskoláról elrabolt tanulókat, az ő rokonaikat, valamint az iskola alkalmazottai kiszabadították. A túlélők a február 17-én történt támadás óta voltak fogságban. Az akcióban akkor az egyik diák, Benjamin Habila elhunyt – írta az International Christian Concern.

A Twitter-üzenet egy nappal azután érkezett, hogy tömeges emberrablás történt Zamfarában, nem messze az előző akció helyszínétől. A Jangebe lányiskolának 317 tanulóját vitték el a terroristák.

Február 26-án éjfél körül fegyveres támadók rohanták le a Jangebe lányikola épületét. Az ott alvó lányokat járművekbe kényszerítették, vagy a közeli Rugu erdőségbe vonszolták őket.

A támadásokra reagálva Muhammadu Buhari elnök közölte:

„Nem engedjük, hogy olyan banditák zsaroljanak minket, akik ártatlan iskolás tanulókat rabolnak el nagy váltságdíj reményében”.

Az akciót egyelőre a három Észak-Nigériában működő nagy terrorszervezet (Boko Haram, a fulánik és az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya) közül egyik sem vállalta magára.

Tömeges emberrablások Nigériában

A szélsőséges iszlamisták egyre gyakrabban élnek a tömeges emberrablás gyakorlatával. Ezzel sokkal nagyobb nyomást gyakorolhatnak a kormányra, nagyobb váltságdíj reményében, illetve újabb katonák toborzására és új feleségek „beszerzésére” is használják a módszert.

Két hónappal ezelőtt Katsinából hurcolt el a Boko Haram 350 fiatal fiút. Őket azóta kiszabadította a kormány. 2018-ban Dapchiból 110 diáklányt, 2014-ben pedig 276 diáklányt raboltak el az iszlamisták. Leah Sharibu és a chiboki lányok története bejárta a világsajtót, ennek ellenére a Nigériában dúló fegyveres konfliktusok legvéresebb kezű elkövetői, a fulánik kapcsán világméretű félremagyarázás zajlik.

 

Átlépte a bűvös határt a nigeri vérengzés áldozatainak száma

Több száz keresztény lányt raboltak el az elmúlt években Nigériában

 

Kiemelt képünk forrása: MTI (képünk illusztráció)

Iratkozzon fel hírlevelünkre