Világméretű félremagyarázás zajlik a nigériai helyzettel kapcsolatban

Minden valószínűség szerint fuláni pásztorok gyilkolhatták meg a három földművest Nigéria Owo nevű helyi kormányzati térségében. A fősodratú média szerint viszont – meglepő módon – mindössze egy valamelyest nagyobb mértékű, ám nem különösebben érdekes összetűzésről van szó a földművesek és a nomád állattartók között…

A három áldozattal járó támadás immár a sokadik a sorban – még akkor is, ha csak az elmúlt hónapokat tekintjük. A nagy fordulópont 2019-ben érkezett el, azóta a fulánik kezéhez több vér tapad, mint az ugyanezen térségben működő Boko Haraméhoz.

A fősodratú média szerint azonban nincs itt semmiféle látnivaló – apróbb „mosolyszünetek” ezek csupán az állattenyésztők és a földművesek között, és semmiképpen nem vallási töltetű túlkapások.

Az Aid to the Church in Need (ACN) új jelentése ellenben egyértelműen rávilágít az iszlamisták terjeszkedési törekvéseire, mellyel természetesen párhuzamba állítható a több éve tartó fuláni támadássorozat is:

„Bár nem feltétlen osztoznak a Boko Haram víziójában az Észak-Nigériában kialakítani kívánt muszlim kalifátust illetően, a bizonyítékok azt sugallják, hogy a fuláni pásztorok – az Iszlám Államhoz hasonlóan – elkötelezettek abban, hogy eliminálják az összes keresztényt a térségben.”

Az ACN összefoglalója a nigériai székhelyű Stefanos Alapítvány jelentését is közli, melyből szintén nagyon világosan kiderül, hogy

„az erőszakhullám célja elsősorban az iszlamista területszerzés, valamint a saría érvényesítése. (…) Az elkövetők muszlim szélsőségesek, akik az iszlám törvényén kívül semmilyen más törvényt nem fogadnak el”.

A keresztény vezetők és egyházak által tett panaszokat a nigériai kormány javarészt teljességgel figyelmen kívül hagyja. Az International Christian Concern szerint ez sajnálatos módon közvetett bizonyíték lehet arra, hogy az országot kormányzó személyek körében a békétlenségek fenntartásában érdekelt politikusok is jelen vannak…

Átlépte a bűvös határt a nigeri vérengzés áldozatainak száma

Több százan estek áldozatául a Boko Haram támadásának

 

Kiemelt képünk forrása: pulse.ng

Iratkozzon fel hírlevelünkre