Imanapot tartanak a szexuálisan bántalmazott gyermekekért Lengyelországban

A szexuális zaklatások gyermekáldozataiért való imádságnak és vezeklésnek szenteli a lengyel katolikus egyház a mai napot. A szándékért bemutatott szentmisét a częstochowai Fekete Madonnának otthont adó Jasna Góra pálos kolostorban mutatják be.

„Az ily módon bántalmazott emberek számíthatnak az egész egyházi közösség lelki támogatására a gyógyulás hosszú és nehéz útján” – közölte Wojciech Polak érsek, a lengyel püspöki konferencia gyermekvédelmi delegátusa.

Ferenc pápa 2016-ban hagyta jóvá, hogy a zaklatások áldozatainak az egyes országok püspöki karai egy általuk meghatározott időpontban, külön imanapot szentelhessenek.

2019-ben a lengyel püspöki kar közzétett egy jelentést, mely egyértelműen rávilágított arra, hogy 1990 és 2018  között a klérus hány tagjának volt bizonyítható szexuális zaklatási ügye. Azóta több püspököt is kérdőre vontak, amiért el akarták tussolni ezeket az ügyeket – írja a Catholic News Agency.

Ferenc pápa a katolikus egyház megtisztításának érdekében 2019-ben közzé tette „Vos estis lux mundi” („Ti vagytok a világ világossága”) című apostoli levelét motu proprio formájában, melynek következtében globális méretű belső vizsgálat indult a gyermekbántalmazási ügyekben. Ennek köszönhetően vetették vizsgálat alá Gdańsk előző érsekét, Sławoj Leszek Głódźot, valamint Tadeusz Rakoczyt, Bielsko-Żywiec nyugalmazott püspökét is.

A lengyel katolikus egyház életre hívta a Wspólnota ze zranionymi weboldalt is, mely azokat a gyermekvédelem mellett elkötelezett intézményeket gyűjti össze, melyekhez a hasonló ügyekben minden körülmények között oda lehet fordulni.

 

Az a céljuk, hogy ne kezeljék bűnözőként a gyermekek megrontóit

Gyermekbántalmazás – létezik, és aki hallgat róla, az bűnrészes

Amerikában az abortuszklinikák is vállalják a bűnrészességet a kiskorúak megrontásában

Kiemelt képünk forrása: Polandiatravel

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre