Több százan estek áldozatául a Boko Haram támadásának

Nigéria

Bár néhány nappal ezelőtt a Boko Haram ellen harcoló milícia vezetője, Babakura Kolo azt nyilatkozta a francia AFP hírügynökségnek, hogy negyvenhárom holttestet számoltak meg, az International Christian Concern legfrissebb jelentése szerint száz fölé emelkedett azoknak az elhunyt keresztény földműveseknek a száma, akikkel a terrorszervezet november 28-án végzett.

Feltételezhetően ez volt a Boko Haram legvéresebb akciója 2020-ban. A terroristák a forrongó Borno állam fővárosa, Maidiguri észak-keleti környékét dúlták fel. A támadók motorkerékpárokon érkeztek, onnan lőtték az embereket. A több mint 110 áldozatból a becslések szerint 30 embert lefejeztek. Tíz nő hollétéről a támadás óta nem tudnak.

Az akciónak feltételezhetően nem volt más célja, mint az erőfitogtatás, amellyel a terrorszervezet arra akar figyelmeztetni, hogy van még erejük – a nigériai kormány lanyha próbálkozásai ellenére.

Az Abubakar Shekau által vezetett Boko Haram kivétel nélkül mindenkivel kegyetlenül szembeszáll, aki nem hajlandó a saría-törvények legszigorúbb, legradikálisabb értelmezése szerint velük közreműködni.

A térségben működik a Nyugat-afrikai Iszlám Szervezet (ISWAP) is. A Boko Haramból kivált, az Iszlám Állammal együttműködő csoport jellemzően kormányzati és katonai célpontokra vadászik.

Abubakar Shekau néhány héttel ezelőtt adott ki egy újabb videót, amelyben közli: életben van, és senki nem tudja megállítani, mert ő Allah ügyéért munkálkodik.

Ferenc pápa a december 2-i nyilvános audienciája végén megemlékezett az áldozatokról:

„Imádkozom Nigériáért, ahol sajnos megint vért ontottak egy terrorista mészárlásban. […] Múlt szombaton, az ország észak-keleti térségében több mint 100 földművest gyilkoltak meg brutális módon. Az Isten fogadja be őket és családjukat békéjébe, és fordítsa maga felé azoknak szívét, akik a hasonló atrocitások elkövetésével súlyosan megsértik az Ő nevét.”

Hivatalosan egyik terrorszervezet sem vállalta magára az akciót, a Babakura Kolo által vezetett anti-dzsihadista milícia azonban a Boko Haramot, valamint az ISWAP-ot jelölte meg lehetséges elkövetőként.

2015 óta több mint 12 ezer – 2020-ban eddig 600 – keresztény áldozata volt Nigériában az iszlamista támadásoknak. Tavaly karácsonykor, jelképes módon, 11 keresztényt végzett ki az ISWAP…

Még többet szeretne megtudni a nigériai helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat.

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

A kormányzó ellen kísérelt meg merényletet a Boko Haram

12 keresztényt végzett ki a Boko Haram

 

Kiemelt képünk forrása: persecution.org


A cikkben kegyeleti okokból hirdetés nem jelenik meg.
Iratkozzon fel hírlevelünkre