12 keresztényt végzett ki a Boko Haram

November elsején egy Chibok melletti településen csaptak le a fegyveresek. Bár a terroristák több házat is felgyújtottak, mindeddig senkit nem kerítettek kézre. Az Abubakar Shekau által vezetett Boko Haram hat, fegyverekkel roskadásik megtömött járművel hatolt be Takulashiba – jelentette az International Christian Concern.

A támadásban tizenkét ember veszítette életét. A terroristák olyannyira nem ütköztek semmiféle ellenállásba, hogy több üzletet és magánházat is felgyújtottak, valamint több nőt és gyermeket is magukkal vittek – háborítatlanul.

Zakariya Musa helybéli tiszteletes beszámolója szerint a 12 áldozatból kilencen az ő gyülekezetéhez tartoztak. A másik három áldozat egyike a Church of Christ in Nations lelkipásztora volt, ketten pedig a közösségük tagjait próbálták – életük árán – védelmezni.

A támadás csak egy a sok közül. Az elmúlt évtized alatt a Boko Haram fegyveresei által több mint 50 ezren vesztették életüket, valamint több millióan kényszerültek otthonaikat elhagyni. Nigéria másik csapása az iszlamisták által radikalizált, nomád fuláni népcsoport, akiknek tagjai célzottan keresztényekre vadásznak, és akik kezéhez 2019-ben már több ember vére tapadt, mint a Boko Haram nemzetközi hírű terrorszervezetéhez.

Chibok neve nem véletlenül csenghet ismerősen, hiszen lassan hét éve annak, hogy a terrorszervezet egy nagyszabású akció keretén belül 276 diáklányt rabolt el Chibokból. A kiszabadításukra felszólító nemzetközi kampány még idén is nagy hullámokat kavart a nemzetközi médiában, részben annak is köszönhetően, hogy 2018-ban egy kísértetiesen hasonló eset történt Chiboktól nagyjából 300 kilométerre. Akkor 110 diáklányt raboltak el, akik közül többen meghaltak, hetekkel később azonban – Leah Sharibu kivételével – mindenkit szabadon engedtek.

A Hungary Helps Program 2019-ben egymillió euróval támogatta a Boko Haram által lerombolt nigériai oktatási infrastruktúra újjáépítését.

 

Többet szeretne tudni a nigériai helyzetről? Ide kattintva tovább olvashat.

 

Kiemelt képünk forrása: Anadolu Agency

Iratkozzon fel hírlevelünkre