Gulyás László: Történjen bármi, az idei karácsony ünnep lesz

A néphagyomány alapja az állandóság, az év kerekének az ismétlődése. Idén ebbe a kerékbe egy jókora kő hengeredett, ami igencsak megtöri mindannyiunk ünnepi előkészületét. A kényszerű változások nemcsak a néphagyományokban, hanem a hétköznapi életünkben, saját szokásainkban is visszaköszönnek. Mindezek ellenére nincs okunk búslakodásra, mert amiről a karácsony szól, azt nem tudja megtörni semmilyen járvány sem.

Advent heteiben próbáljunk ebben a járvány okozta megváltozott szituációban még jobban megérteni a karácsony lényegét. A Megváltó születésének közös megünneplése a legfontosabb. A vírus sok mindent akadályoz, de azt, hogy ennek együtt örülhessünk szűkebb családunk körében, azt nem tudja. Tény, hogy ma az ünnepek megülése nehézségekbe ütközik, de az ünnep így is ünnep marad. Gondoljunk csak bele, kétezer évvel ezelőtt a Szentcsalád sorsa sem volt könnyebb, mint nekünk ezekben a napokban.

Gulyás László kiskunfélegyházi mesemondó, vándormuzsikus, bábművész (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Az idei, némiképpen módosult karácsonyvárás is rávilágít arra, hogy nem feledkezhetünk meg arról, hogy világunk alappillére nem az egyén, hanem a család. Hiába vannak karanténok, kijárási tilalmak és korlátozások – amelyekkel a hatóságok értelemszerűen elejét akarják venni a járvány további kibontakozásának –, a család fontossága megmarad. Ezen a karácsonyon talán mindenki egy kicsit jobban meg fogja becsülni a másik társaságát.

A karantén korlátoz mindannyiunkat – mozgásunkban, munkánkban. Az a fajta előadásmód, amit képviselek, az emberek megérintése a meseszóval, csak valódi közösségben érhető el. A 2020-as év nem tette lehetővé, hogy a különböző előadásokon együtt ünnepelhessünk a közönséggel, így idén az internet és a technika segítségével online próbálunk segíteni az ünnepekre hangolódásra. Ez valahol szomorú, mert az az igazi, amikor az ember szívét-lelkét személyesen odaadhatja a közönségnek, ez az advent viszont más lesz. Nem lesz táncház, nem lesz betlehem, ahogy eddig volt.

Online térbe költöznek a Mikulás-előadások, a Luca napi mókázások. Amit lehet, azt mi, a magyar népi kultúra hagyományőrzői megteszünk, de tény, hogy nagy fájdalom, hogy régi tradícióink, közösségi élményeink 2020-ban megtörnek. De történjen bármi, az idei karácsony nagy ünnep lesz, mely vigaszt ad majd az év fáradságaira és színnel tölti meg a szürke, karanténnal teli hétköznapokat!

 

Gulyás László
mesemondó, népzenész

Adventi üzenetsorozatunk:

Horti Zoltán: Vessük le a karácsony modern külsőségeit

Bakay Kornél: Volt, amikor félelemmel teli szívvel vártuk karácsonyt

Prokopp Mária: Gyújtsunk fényt a szívünkben

Kiemelt kép: Tóth Gábor/Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre