Átlépte a bűvös határt a nigeri vérengzés áldozatainak száma

Niger jelenleg egyszerre küzd a terrorizmussal, az embercsempészettel és a választási időszakból fakadó feszültségekkel. Most éppen az elmúlt évek talán legvéresebb akcióját hajtotta végre egy közel száz fős terroristacsoport; az elkövetők két településen több mint száz emberrel végeztek január 2-án.

Magukat megnevezni nem kívánó biztonsági és belügyi források megerősítették, hogy a Tchombangout és Zaroumdareyét ért támadásban legkevesebb 102 nigeri civil vesztette életét.

Niger az egyik legjelentősebb tranzitország a Földközi-tenger felé igyekvő afrikai migránsok számára. Ezért az Európai Unió az elmúlt években igyekezett jelentős nyomást gyakorolni Niameyre annak érdekében, hogy véget vessen az országon keresztül zajló embercsempészetnek. Az országban ugyanakkor Malival, Mauritániával, Csáddal és Burkina Fasóval együtt olyan terrorszervezetek aktívak, amelyek vagy az al-Kaidával, vagy az Iszlám Állammal állnak szövetségben. Emiatt Niger az EU fontos szövetségese is a Száhel-övön belüli terrorizmus elleni harcban – közölte az MTI. Az év eleji támadást egyik terrorszervezet sem vállalta magára. 

Az akciót a Malit és Nigert összekötő határszakaszhoz közel hajtották végre, ebből arra következtetnek, hogy a Malit feldúló iszlamista szélsőségesek kelhettek át a határon – jelentette az International Christian Concern. A szóban forgó dzsihadisták egyébként jelentős befolyással bírnak az ország területén a 2012-es puccskísérlet óta.

Az azóta eltelt közel egy évtizedben közel zavartalanul rekrutáltak, képeztek és fegyvereztek fel újabb és újabb követőket. A Burkina Fasóban dúló genocídiumot, valamint a térségben zajló erőteljes, rendszerszintű destabilizációt is feltehetően ezek a dzsihadisták irányítják.

Mindezzel együtt a Száhel-övben, mondhatni, szokványosak az erőszakos összetűzések a választási időszakban, hiszen a mélységes korrupciónak és a különböző társadalmi rétegek közötti végletes különbségek következtében mindig hatalmas a tétje annak, hogy milyen kormányzat kerül hatalomra.

 

Azbej Tristan: Egyre több helyen zajlik kereszténymészárlás

Ha tényleg számít a feketék élete

Fuláni pásztorok négynapos támadássorozattal forgatták fel Kadunát

Kiemelt képünk forrása: businessday.ng (illusztráció)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre