Fuláni pásztorok négynapos támadássorozattal forgatták fel Kadunát

Bár a nemzetközi közösség lassan reagál, bátran kijelenthető: Nigériában tudatos népirtás zajlik.

Régen számoltunk már be arról, mit csinálnak a fulánik Nigériában. Még egy keresztényüldözéssel foglalkozó hírportálnál is eljön az a pont a sokadik hasonló cikk kimenetele előtt, ahol épp csak a számadatokat kéne kicserélni, hogy átgondolja az egyszeri szerkesztő, ez vajon mennyire töri majd át az olvasói ingerküszöböt.

Az egykor színes és gyümölcsöző kultúrának örvendő fulánik sajnos idő közben is töretlenül munkálkodnak mások életének megszüntetésén, jobb esetben csak megkeserítésén.

A szélsőséges fegyveresek – akik jobbára már a nemzetközi hírű Boko Haram statisztikáit is kenterbe verik – májusban egy akciósorozatban (május 18-22) legalább 20 emberrel végeztek és több falut is élhetetlenné tettek Nigéria Kaduna államában, jelentette az International Christian Concern.

Az Adara Fejlesztési Társaság (az adara népcsoport a legnépesebb etnikum Dél-Kadunában) nemzeti elnöke közölte, hogy múlt péntekig legalább 20 halottról tudnak, de még többen sebesültek meg, vagy tűntek el a támadássorozatban.

Nigéria középső térségében népes keresztény földművelő közösség él, akiket a nomád állattenyésztő fulánik célzott támadásokkal akarnak elűzni. A gyilkosságok – mondhatni – csak velejárói az akcióknak, általában a lakóépületeket perzselik fel, a magtárakat, élelmiszerkészleteket fosztják ki. A maradékot, amit nem tudnak hirtelen elvinni, felgyújtják.

Az elmúlt évek alatt többezres tömeget szorítottak ki ilyen formán lakóhelyükről. Ezek az emberek fokozottan ki vannak téve nem csak a járványnak, de az éhínségnek és a további támadásoknak is.

 

Kiemelt képünkön a támadások által földönfutóvá lett emberek sorakoznak a yolai Szent Teréz katedrális előtt Yolában. Forrása a Yolai Egyházmegye képtára.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre