Közelednek a választások – békére szólítanak fel a nigériai keresztények

Nigériában az elnökválasztás általában egy sor erőszakos cselekedetet hoz magával. A viszonylag sok jelölt közül kiemelkedő nagyobb pártok hívei gyakran ölre mennek az utcákon ebben az időszakban.

 

 

A Nigériai Keresztény Egyesület (CAN) Plateau államban békés választásokra hívta a polgárokat egy erre a szándékra, Josban megrendezett imaest keretein belül. Az alkalmon szereplő egyik vendégelőadó tiszteletes azt mondta: az elnökválasztás legyen a keresztények számára egy lehetőség a szolgálatra, nem pedig az ölre menő vitáknak a kiindulópontja – idéz az ICC.

Muhammadu Buhari elnök már augusztusban elkezdett bizonyos intézkedéseket hozni a választások érdekében. A Boko Haram terrorszervezet működése elől elmenekült keresztények ezreit kényszerítették haza, a fokozottan veszélyeztetett zónákba szavazni a menekülttáborokból. Az életveszélyes környezetbe való visszatelepítésnek ellenállóktól megvonták az élelmiszer-ellátmányt és az egyéb állami segítségeket. A Katolikus Egyház a megvont támogatások nélkül, önerőből a rászorulóknak csupán a töredékén tud segíteni. A Szent Teréz táborban az utolsó tavalyi negyedévben csupán 700 embernek tudtak élelmet biztosítani.

Buhari a második elnöki ciklusáért indul a február 16-i választásokon. 2015-ben azzal az ígérettel került hatalomra, hogy véget vet a Boko Haramnak. 

A most kormányzó All Progressives Congress (APC) párt legnagyobb ellenfele a választásokon a People’s Democratic Party (PDP, nem összekeverendő az úgyszintén Nigériában induló, 2006-ban alakult Democratic People’s Party-val) lesz. A PDP elnökjelöltje pedig az a 72 éves Atiku Abubakar, aki 1999-2007-ig Nigéria alelnöke volt, és aki 2017-ig a mostani riválisának, az All Progressives Congress pártnak tagjaként politizált.

Bár Nigéria jelen időszakában is romlik az általános közbiztonság és egyesek egy polgárháború kitörését is jósolják, visszatekintve az ország történelmére, a választásokat mindig körüllengte a politikai és vallási csoportok közötti erőszakosság. Afrika legnépesebb államának keresztény elöljárói azért egy békés eseményben remélnek.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: Daily Post Nigeria

Iratkozzon fel hírlevelünkre!