Végre felfigyel romániai magyar híveire a Vatikán

Az erdélyi magyar katolikusoknak, különösen a csángóknak mostoha sors jutott, de Ferenc pápa cskísomlyói látogatása némiképp enyhíthet ezen.

Ferenc pápa látványos gesztust tesz a romániai katolikus magyarság felé – értékelt a mandiner.hu-n Szilvay Gergely. Úgy látja, bár az erdélyi magyar katolikusoknak, de főleg a moldvai csángóknak elég mostoha sors jutott a Vatikán részéről,  Csíksomlyó a csángók számára is a legfontosabb kegyhely szülőföldjük szomszédságában és – ahogy a csíksomlyói búcsúkon ott vannak, – a csángók ott lesznek a pápai szentmisén is. 

„A moldvai katolikus csángókat erősen megviselte a sors, az előző évszázadokban elsősorban olasz vagy más anyanyelvű papokat kaptak, ha volt bármikor is papjuk, az erdélyi püspök vagy más egyházi elöljárók hiába igyekeztek magyarul tudó papokat kérni Rómától, vagy arra rávenni a misszionárius papokat, hogy tanuljanak meg magyarul” – emlékeztet a szerző, aki bemutatja a román nacionalizmus katolikus magyarság elrománosítására tett erőfeszítéseit is. 

Hogy a pápa Csíksomlyóra látogat, az fog okozni fejfájást az ortodoxoknak és a román nacionalista katolikusoknak is – véli Szilvay, aki szerint az azonban kérdés, látja-e Rómából az erdélyi és moldvai magyar katolikusok problémáit, elég fontosnak tartja-e azokat, és fog-e értük szót emelni akár Jászvásárban, akár Bukarestben. 

Szilvay Gergely írása itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!