A legtöbben olyan országban élnek, ahol sértik a vallásszabadságot

Jelentést adott ki az Aid to the Church in Need (ACN), melyből kiderül: a Föld népességének kétharmada (5.2 milliárd ember) olyan országban él, ahol megsértik a vallásszabadság alapvető jogát.

Az elsőre megdöbbentő számok után nem is csodálkozhatunk annyira a statisztikán, hiszen Kína, India és Pakisztán is azon országok között van, ahol egyes keresztény csoportok a mindennapokban a vérükkel vallják meg a hitüket.

Az érintett országokban – különösen az elmúlt néhány évben – új lendületet kapott az emberek vallásalapú üldöztetése. A jelentés rávilágít arra is, hogy a szexuális erőszaktevések is általában, mint „eszközként” van alkalmazva az elnyomott vallási csoportok ellen, így semmi meglepő nincs abban, hogy a szexuális abúzusok száma is jelentősen emelkedett az adott térségekben.

Ezekben az országokban a nőket gyakran megerőszakolják, elrabolják, vagy erőszakkal áttérítik egy másik vallásra, hogy aztán hozzáadják egy idegen férfihoz.

Az iszlám, buddhista vagy hindu többségű ázsiai országokban a vallási felsőbbrendűség kinyilvánításával az egyéb vallású polgárokat egyszerűen másodrendű polgárokká fokozták le. Ez a gyakorlat a legszélsőségesebb módon Indiában tettenérhető, de megfigyelhető Pakisztánban, Nepálban, Sri Lankában, Mianmarban, de a Közel-Kelet több országában is.

A vallásszabadság megőrzése minden ember érdeke

Mauro Piacenza bíboros, az ACN nemzetközi elnöke elmondta, hogy a vallásszabadságot mindenhol hangsúlyozni kell, az „nem tiporható el egyetlen kormány, párt, vagy bármiféle politikai agenda nevében sem”.

„Ez a gyökere minden szabadásgnak, mivel az emberi lelkiismerethez kapcsolódik, így pedig minden egyes ember személyes méltóságához is”– közölte a bíboros.

Budapest 2020

Míg az ACN jelentése a vallásszabadság kérdésével foglalkozik, addig a nemrégiben megjelent Budapest-jelentés a keresztényüldözésről kifejezetten a keresztényeket ért fizikai, illetve ideológiai síkon ért üldöztetéssel foglalkozik. A két vizsgálati terület között azonban nincs nagy eltérés, mivel bolygónkon a legüldözöttebb vallás jelenleg a kereszténység. A világ keresztényeinek a 11%-át éri nap mint nap valamiféle atrocitás, hite megvallása miatt; a világ vallási üldözöttjeinek pedig a 80%-a keresztény.

A Budapest-jelentésről készült összefoglaló-cikksorozatunkat ide kattintva olvashatják (első rész, második rész, harmadik rész).

 

Elkészült a 2020-as Budapest-jelentés a keresztényüldözésről

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre