A Feltámadottat a benső szemünkkel látjuk meg

A benső szemeinkkel a lényeget láthatjuk.

Isten mintha aranyásónak teremtett volna bennünket. Keressük a kincseket életünk minden percében. Az igazán értékeseket azonban nem láthatjuk meg hétköznapi módon. A külső szemünknek szinte vakká kell válnia, hogy ne csapjuk be önmagunkat. A csillogó nem mindig az értékesebbet jelöli. A Húsvét a benső látás kialakulásának folyamata az életünkben. Isten is ajéndékokkal érkezik: arra kér, hogy fogadjuk el azokat.

Nagypénteken rácsodálkozom a két latorra, Jézustól jobbra és balra a kereszten. Az nem derül ki, hogy a jobb vagy a baloldali ismeri fel a kettejük között az emberért életét adó Szabadítót. Az egyikük. Ám a zsidók királyától bármelyik oldalra pozicionált bűnösről legyen is szó, annak gyökeresen megváltozik az élete. A Megváltó felismerése megváltoztatja azt. A hit benső szemével néz, és felismeri az Istent.

Húsvétvasárnap hajnalán Mária Magdolna először kertésznek látja a Feltámadottat. Miután az „ismeretlen” a nevén szólítja őt – úgy, ahogyan csak ő tudta szólítani –, akkor áll össze a hírvivő asszony számára az előre megjövendölt kép – és már ölelné szeretett Mestere lábát.

Az Emmausz felé félve és kiábrándultan menekülő tanítványok mellé is odaszegődik az „idegen Vándor”. Az írásokat magyarázza, a prófétai jövendölések beteljesülését láttatja. A kenyértörés szeretet-cselekedetének megismétlése kell azonban ahhoz, hogy az emmuszi kettőnek benső szemeiről leessen a hályog. És ebben a pillanatban már semmi szükségük a hétköznapi látásukra. Lángol a szívük. Péter és János apostolok látták a sír bejáratánál elhengerített követ és az összehajtott gyolcsot, és hittek.

Isten akkor jelenik meg az életünkben, ha eltűnik a szemünk elől – András testvér Taizé közösségéből a Vasárnapnak

A Húsvét nagy üzenete ez: léteznek a benső szemeink. Hogy azok működésbe léphessenek, a hitre van szükségünk. Soha nem fogja megtapasztalni ezt a reality show-nál is valóságosabb valóságot, aki csak annyira keresztény, amennyire a párthovatartozás vagy magyarságtudat megkívánja. 

Ha Istent látjuk, többet látunk a biológiai szemeinknél. Ezért minél jobban odatesszük az életünk eseményeit Isten kezébe, annál inkább a hit benső szemeivel látjuk a mindennapjainkat, az országunk sorsát, a koronavírus-járvány elleni küzdelmet, a szeretteink elvesztését, az istentelen, a keresztényellenes és a genderlobbista, családromboló erők előrenyomulását. Isten valósága lesz a mi valóságunk.

Áldott Húsvétot! Krisztus feltámadt, alleluja!

Gável András

 

Mi pedig dicsekedjünk Urunk, Jézus Krisztus keresztjében!

Előbb akarok lenni keresztény

A kiemelt kép forrása: Unsplash/Quinten de Graaf

Iratkozzon fel hírlevelünkre