Barsi Balázs családi liturgiájával Jézus belép a nappalinkba

Barsi Balázscsaládi liturgiája segít Húsvét méltó megünneplésében.

Tavaly az idei évhez hasonló helyzetben voltunk a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt. Zárva voltak a templomaink. Az egyházi év legszebb pillanataitcsaládi körben tehettük tartalmassá. Barsi Balázs ferences atya már akkor a családok segítségére sietett. Egy olyan liturgikus útmutatót állított össze, amellyel az ünnep valósága képes megjelenítődni az otthonunk falai között. Az egy évvel ezelőtt már jól bevált segédlet most is hasznos lehet számunkra.

Családi liturgia infantilizálás nélkül

„Amikor őszinte hittel imádkozni kezdünk, Isten betölti azt a helyet” – mondta el Barsi Balázs ferences liturgikus útmutatójára is reflektálva, lapunknak adott korábbi interjújában Kunszabó Zoltán katolikus diakónus, aki szerint ebben a karanténos ünneplésben a családfőkre példamutató és megtisztelő feladat hárul.

És tényleg. A gyermekeink a családban éppen az apától és az anyától lesik el az életben igazán fontos értékeket. Ugyanez igaz az imádságra és Isten ünneplésére, dicsőítésére. Ehhez nem kell könnyített formákat kitalálnunk, mert a felnövekvő nemzedék leginkább arra vágyik, hogy ugyanazt tehesse, amit a felnőttek.

„A klasszikus pedagógia bevezette a gyermeket a felnőttvilágba, helyesebben: magába az egyetlen, a valódi, az igaz világba.

Nem műkultúrát épített a gyermeknek, hanem társként melléállt, hogy belépjenek a tényleges kultúrába. A vallási kultúrába is” – fogalmazta meg Dobszay László, a liturgia tudósa és professzora,

aki úgy látja, hogy felesleges infantilizálni a liturgiát csak azért, hogy a gyermekeink megértsék azt (Dobszay László, Jegyzetek a liturgiáról, Új Ember Kiadó, Budapest 2001).

Az útmutató segítség a családoknak Húsvét otthoni ünneplésében

Barsi Balázs ferences atya tavaly, Húsvét előtt megjelent útmutatója segítséget kíván nyújtani a négy fal közé kényszerült, és a nagyheti szertartásokon részt venni nem tudó családoknak. Az elkészült és átimádkozott anyag segítségével szülők és gyerekek az ünnep legmélyéig juthatnak el.

A segédlet javaslatokat fogalmaz meg a nap kezdésére és befejezésére, de még az étkezések előtti imádságainkra vonatkozóan is. Énekek szövik át a szent olvasmányokat és az előimádkozó-válaszadók dinamikus imádságait. A végigimádkozott és végigélt családi liturgiánk során kapcsolatba léphetünk Istennel és – először talán észre sem vesszük – mélyebb kapcsolatba kerülhetünk a szeretteinkkel is.

Az édesapa a család papja

„Azt szeretném, hogy minél több helyen, családban segítséget tudjon adni az elkészült anyag. Normális helyzetben a családok elmehetnek a templomba, de most egy olyan időszakban vagyunk, amikor jó, ha mégis van otthon liturgiánk – mondta el kérdésünkre Barsi Balázs atya, az útmutató összeállítója.

„Nagyon nagy szükség van ma a családokra, akik a „kis bárkáikban” mentik át az értékeket.

A nagyobb bárka pedig a nemzet. Láthatjuk, hogy a jelenlegi helyzetben a politika mögött vagy realitás van vagy semmi nincs. Törődnünk kell egymással” – tette hozzá a ferences.

„A családok talán elkezdenek újra együtt imádkozni. Előjönnek az eredeti, régi szerepek, amelyek annak idején maguktól értetődőek voltak.

Az édesapa a család papja, aki vezeti az imádságot. Ezzel tanúságot tesz a gyermekei előtt, hogy hisz Istenben.

Ezekre most megint lehetőség nyílik. Az édesanya a család szíve – mutatott rá Palánki Ferenc katolikus ifjúságért felelős főpásztor.


A liturgikus útmutató teljes terjedelmében itt elérhető.

Barsi Balázs: Családi Liturgia Nagyhétre

Az Alaptörvény elérte az egyetlen alaptörvényt: Isten örök határozatát – Barsi Balázs a Vasárnapnak

A kiemelt kép forrása: MTI Fotó/Filep István

Iratkozzon fel hírlevelünkre