Az Alaptörvény elérte az egyetlen alaptörvényt: Isten örök határozatát – Barsi Balázs a Vasárnapnak

A mostani Alaptörvény-módosítás – amely kimondja, hogy az apa férfi és az anya nő –, megállította azt a „gigantikus, apokaliptikus káoszt, amely ránk akar zuhanni, és ami a szívünk mélyéből tör fel” – jelentette ki lapunknak adott interjújában Barsi Balázs atya. Az alkotmány kilencedik módosításának támadóiról szólva pedig úgy fogalmazott: „ebben a mélységben már nincsen ellenség. Itt az igazság ragyog.”

– Ön fogalmazta meg korábban a „genderellenes eskü”-t. Hogyan értékeli a mostani alkotmánymódosítást, amely kimondja, hogy az apa férfi és az anya nő?

– Amikor az alkotmánymódosítás most megtörtént, akkor egy fordulathoz ért az európai gondolkodás. A görögök tettek ilyet, amikor először mondták ki a világot megismerve, hogy minden dolog azonos önmagával.

– Miért szükséges egy ilyen triviális dolgot egyáltalán kimondani?

– Azért, mert az ember logikája, erkölcsileg elszakadva Istentől, az erkölcstelenség felé is halad. Képes mindenféle csavaros okfejtésekkel kimutatni és kimondani azt, hogy egy dolog nem azonos önmagával.

Az alkotmány most elfogadott kijelentése nem politika. Aki mégis ezt gondolja róla, az logikátlan – és valamilyen, számunkra nem érthető rossz dolgozik benne.

– Mi következik a görögök gondolkodásából, miszerint „minden dolog azonos önmagával”?

– Ez a kijelentés két dolgot alapoz meg. Egyrészt magát a keresztény kinyilatkoztatást: ez a világ változó, és mivel léte nincs megokolva, ezért a világ nem Isten. Másrészt a görögök gondolkodása megalapozta a természettudományokat.

Jól néznénk ki, ha például egy vírus nem lenne azonos önmagával! Hogyan lehetne akkor ellene küzdeni? Az egész természettudomány szét lenne robbantva.

– Ez a robbanás nem történt már meg Európában…?

– Noé korában volt ilyen káosz, mint amilyen most Európára zúdult. Nem az Isten zúdította a vízözönt az emberiségre.

Az ember a szíve belsejéből zúdította a világra a pusztító vízözönt.

Az Úr Jézus meg is magyarázza, hogy Noé napjaiban mi volt a bűn. Ettek, ittak, vettek és adtak, férjhez mentek, nősültek. No, de ebben mi a bűn? Az a bűn, hogy csak ezek a felsorolt dolgok léteztek az ember számára, ám Istenről nem volt szó. Ma egy istensemleges világban élünk.

Nemcsak a rossz dolgok rosszak, hanem a jók is rosszá válnak, ha elszakadnak az abszolút eredetüktől. Ebből származik a relativizmus. Ha nincs egy jóságos Teremtő, akkor a jó és a rossz azonossá válhat. Óriási szellemi zavarban élünk.

– Hogyan lábalhat ki a világ ebből a zűrzavarból?

– Egy Covid által okozott, hetekig tartó csönd kell ahhoz, hogy ezekbe a mélységekbe leszálljunk… Hogy ne fröcsköljünk egymásra, ne jelzőket használjunk, ne csak gazdasági, politikai és egyéb szinteken gondolkodjunk – ott egyébként kell tudni gondolkodni –, hanem a legmélyebb szinten. Éppen azért került be ez az állásfoglalás az Alaptörvényünkbe – amin talán egy korábbi nemzedék nevetett volna, hiszen miért kell valamit kimondani, ami nyilvánvaló –, hogy a nyilvánvalót látni engedje. Hogy egy csoport elfogadja a nyilvánvalót.

Anélkül, hogy azokat, akiknek ez nem nyilvánvaló, kirekesztené. Noé nem kirekesztette az emberiséget a bárkájából, hanem belementette az emberiséget.

– Ennek az emberiség-mentésnek a része, amivel most bővült az Alaptörvény?

– Hihetetlen dolog történt. Olyan valami, ami a görögöknél történt meg először. Viszont ez a tény azt mutatja, hogy ez a gigantikus, apokaliptikus káosz, ami ránk akar zuhanni, és ami a szívünk mélyéből tör fel, ez most egy akadályba ütközött. Ez a pont olyan világosság, amelyet nem lehet megsemmisíteni. Gyűlölni persze lehet, különböző szinteken támadni lehet – de a nyilvánvalóságát megszüntetni nem lehetséges. Olyan mélyre ment a törvényhozás, hogy már nem is valakik, és nem is valamilyen ideológia ellen lett ez kimondva – még ha azért is lett kimondva –, mert

ebben a mélységben már nincs ellenség. Itt az igazság ragyog.

– Ezek szerint az ember képes megmenekülni az apokaliptikus káoszból?

– Érdekes, hogy az ember leronthatatlan. Nem igaz, hogy az ősbűnnel teljesen megromlott az ember!

Van „áteredő jóság” is. Ez azt jelenti, hogy maga az ember leronthatatlan.

Sokan áldozatai lehetnek saját maguk tévelygéseiknek, döntéseiknek, de maga az ember leronthatatlan, mert az Atyaisten Krisztusban, az emberré lett második isteni személyben teremtett bennünket. És ezt a képmásiságot nem veszítettük el. Ezért Jézus mint megváltónk és mint az isteni igazság kinyilatkoztatója tudott szólni a bűnbeesett emberhez és meg tudta menteni.

Karácsony előtt, ezekben a sötét éjszakákban – amelyekbe a betegségem is belevisz –, megtapasztaljuk, mit jelent a sötétség. A Szent László Kórházban, miközben kezeltek a vírusfertőzés miatt, éjszaka virrasztva, megláttam a fényes Hajnalcsillagot. Azt mondja Szent Bernát: „Respice stellam, voca Mariam!”, vagyis „nézd a csillagot, és hívd Máriát”. Máriát, aki az Isten anyja. Egy nő. Mellé állítja Isten Szent Józsefet, aki nem biológiai apja Jézusnak, hanem jobban apja, mint a mi biológiai apánk, mert közvetlenül Isten rendeli mellé.

Most, amikor beletekintünk a betlehemi jászolba, még jobban megerősítve látjuk ezt az „Alaptörvény-módosítást”. Amely tulajdonképpen nem Alaptörvény-módosítás lett – hanem az Alaptörvény itt elérte az egyetlen alaptörvényt: Isten örök határozatát.

 

Gável András

 

Barsi Balázs atya könyveit megvásárolhatja a Szent Gellért Kiadó weboldalán!

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Az anya nő, az apa férfi – módosult az Alaptörvény

Székely János: Ne kényszerítsék arra a társadalmat, hogy házasságnak kelljen nevezni az azonos neműek együttélését!

„Egy nép kiáltott” – soha nem látott fényképek a forradalom napjaiból

Iratkozzon fel hírlevelünkre