Fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget a kormány

A járvány elleni egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány újabb fél évre meghosszabbította a járványügyi készültséget - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf közölte: szerdától a tömegközlekedési eszköz vezetője nem köteles maszkot viselni a jármű zárt kialakítású vezetőfülkéjében. Az utasoknak azonban a tömegközlekedési eszközön a maszk viselése kötelező – tette hozzá. Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány döntései megjelentek a Magyar Közlönyben.

Gál Kristóf ismertette: kedden a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt a rendőrök országszerte 183 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 659 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

Továbbra is érvényben van a látogatási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben továbbra is érvényben van a látogatási és kijárási tilalom a szociális intézményekben, idősotthonokban – mondta az operatív törzs nevében megszólaló Galgóczi Ágnes a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület szerdai online sajtótájékoztatóján.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta: az ünnepek közeledtével, az idősek lelki egészségének megőrzése érdekében meg fogják teremteni a lehetőségét, hogy az idősek és hozzátartozóik kapcsolatot tarthassanak egymással ebben az időszakban.

Erről határozat fog születni, amelyet a szociális intézmények a napokban megkapnak – közölte.

Maruzsa: a téli szünetben minden iskolát és óvodát ki kell takarítani

Ahol szükséges, a munkába a honvédséget is bevonják – mondta a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán hozzátette: a köznevelési intézmények januárban is megkapják a fertőtlenítőszert, amelyből 300 ezer liter áll rendelkezésre.

Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után január 11-én folytatódik a jelenléti oktatás a téli szünet után – jelentette be.

Maruzsa Zoltán jelezte, hogy a testhőmérséklet-mérések “maradnak”, a pedagógusok, iskolai dolgozók január 2-3-án az Országos Mentőszolgálat tesztelési pontjain önkéntesen és térítésmentesen vehetnek rész koronavírus-tesztelésen.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre