Megjelent Barsi Balázs atya liturgikus útmutatója családoknak

Barsi Balázscsaládi liturgiája segít Húsvét méltó megünneplésében.

Barsi Balázs ferences atya a most megjelent útmutatóval segítséget kíván nyújtani a vírusjárvány következtében kialakult helyzetben. A négy fal közé kényszerült, és a nagyheti szertartásokon részt venni nem tudó családok az elkészült és átimádkozott anyag segítségével az ünnep legmélyéig juthatnak el. A segédlet javaslatokat fogalmaz meg a nap kezdésére és befejezésére, de még az étkezések előtti imádságainkra vonatkozóan is. Énekek szövik át a szent olvasmányokat és az előimádkozó-válaszadók dinamikus imádságait. A végigimádkozott és végigélt családi liturgiánk során kapcsolatba léphetünk Istennel és – először talán észre sem vesszük – mélyebb kapcsolatba kerülhetünk a szeretteinkkel is.

– Azt szeretném, hogy minél több helyen, családban segítséget tudjon adni a most elkészült anyag. Most azt látnám jónak, ha – az idő sürgetésére való tekintettel – egyben maradhatna az egész útmutató, az elejétől a végéig. Később esetleg kiszűrhetjük belőle majd azt, amit a koronavírus miatti elzártság eredményezett. Normális helyzetben a családok elmehetnek a templomba, de most egy olyan időszakban vagyunk, amikor jó, ha mégis van otthon liturgiánk – mondta el kérdésünkre Barsi Balázs atya, az útmutató összeállítója.

– A jövőre nézve talán egy kis füzet is megjelenhetne a már letisztult segédletről, amely a templomi liturgia otthon megélhető mozzanatait tudja majd vezetni – tette hozzá a ferences.

Nagyon nagy szükség van ma a családokra, akik a „kis bárkáikban” mentik át az értékeket.

A nagyobb bárka pedig a nemzet. Láthatjuk, hogy a jelenlegi helyzetben a politika mögött vagy realitás van vagy semmi nincs. Törődnünk kell egymással – mondta Barsi Balázs.

A Családi Liturgia Nagyhétre (készült a kornavírus-járvány idején 2020-ban) teljes anyaga az alábbi helyen megtekinthető:

Barsi Balázs: Családi Liturgia Nagyhétre

További olvasásra ajánlott korábbi írásunk a témában:

Letargikus helyett liturgikus ünneplést a családba!

Iratkozzon fel hírlevelünkre