A jó példa ragadós: Tennessee is szembeszállt Bidennel

női sportolók

Mississippi után Tennessee állam is megszavazta, hogy lányversenyekben ne vehessenek részt biológiai férfiak, ezzel biztosítva a fair playt az általános és középiskolákban. Mindkét republikánus állam kormányzója aláírta a törvényt, így az azonnali hatállyal életbe lépett.

A friss törvény értelmében a transzneműek a születésükkor megállapított nemük szerint versenyezhetnek csak. Lány vagy női kategóriában nem engedélyezett az indulásuk, sem az általános, sem a középiskolák sportversenyein.

A transznemű tinisportolók kérdése tavaly februárban került előtérbe, mikor Connecticutban 15 állami versenyt sorra biológiai fiúk nyertek meg lánytársaik elől. Három lány és szüleik pert indítottak az ügyben, melyet a Donald Trump igazságügyi minisztériuma támogatott is, de a Joe Biden-adminisztráció egyértelműen kihátrált az ügy mögül.

A connecticuti három lány egyikének, Alana Smithnek az ügyvédje, Christiana Holcomb szerint a Biden-kormány az úgynevezett egyenlőségi törvényt szorgalmazza, amely figyelmen kívül hagyja a férfiak és a nők közötti valós fizikai különbségeket, ezzel veszélyeztetve a nőket sok szempontból is. Mississippi egyik szenátora, Tate Reeves pedig csalódottságát fejezte ki az elnökkel szemben, ahogy mondta: „ez egy rossz irányvonal, amely nem méltó Amerikához.”

A civil jogvédő szervezetek felháborodásukat és félelmüket fejezték ki a két republikánus állam új törvénye ellen, melyet kifejezetten transzellenesnek és diszkriminatívnak találtak. „Szemtanúi lehetünk egy szervezett törekvésnek, mely korlátozza és szisztematikusan eltörli a transzjogokat országszerte” – írta Twitter bejegyzésében az USA egyik legnagyobb LMBTQ szervezete, a The Human Rights Campaign. Hozzátették azt is, hogy nem hagyják annyiban és bíróságra viszik az ügyet.

A jogvédők szerint a transznemű lányok nem veszélyeztetik a női sport tisztaságát. Többségük nem is élsportoló, csak szórakozásból edzenek, mert szeretnék – társaikkal együtt – a közösség részének érezni magukat. Ezen megállapítás a tavalyi connecticuti esetek tükrében értelmét veszti.

A két élharcos, Mississippi és Tennessee lázadása csak a kezdet. További húsz állam terjesztett elő hasonló törvényjavaslatot, mely remélhetőleg megakadályozza a későbbi igazságtalan transzsikereket.

Mississippi szembemegy Bidennel: nem indulhatnak transznemű sportolók a női versenyeken

A republikánus vezetésű tagállamok szembemennek Bidennel

Forrás: Hitrádió

A kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre