Nálunk tiltott magzatelhajtásnak minősül – máshol postán érkezik

Louisianában kötelező lesz a tájékoztatás arról, hogy az abortusz az első tabletta után még visszafordítható.

John Bel Edwards louisianai kormányzó a múlt héten aláírt egy kulcsfontosságú életpárti törvényjavaslatot, amely a nők megsegítését és a csecsemők megmentését szolgálja az abortusztól. Az abortusztabletta visszafordításáról szóló tájékoztatási törvény minden nőnek jogot biztosít arra, hogy a kémiai terhességmegszakítás első lépése után meggondolja magát, és megmentse a gyermekét.

A „visszafordító” törvény

Az abortusztabletta visszafordításáról szóló törvény (House Bill 578) elsöprő támogatást kapott a szenátusban, ugyanis 31-7 arányban szavazták meg. Korábban pedig az állami képviselőház jelentős fölénnyel, 71-27 arányban fogadta el a törvényjavaslatot.

A törvény előírja az abortuszintézmények számára, hogy tájékoztassák a nőket arról, hogy a gyógyszeres terhességmegszakításoknál az első abortusztabletta bevétele után az eljárás még visszafordítható. Azaz, a magzat élete megmenthető, ha a második tabletta előtt meggondolnák magukat.

abortusztabletta

Az abortusz a második tabletta bevétele előtt még visszafordítható – A kép forrása: Chatholic News Agency

Hogyan is zajlik pontosan?

A kémiai abortusz, más néven gyógyszeres terhességmegszakítás, két lépésből áll. Az első tabletta, a mifepriszton destabilizálja a nő terhességét. A második, a misoprostol pedig – amelyet körülbelül egy nappal az első után alkalmaznak – beindítja, hogy az anya vajúdni kezdjen, és világra hozza elhunyt gyermekét.

Az abortusztabletta visszafordító eljárás a mifepriszton ellen lép működésbe. A mifepriszton a progeszteron hormon blokkolásával teszi a méhet „barátságtalanná” az új élet számára. A visszafordító eljárás során az anya progeszteron-adagokat kap, hogy ellensúlyozza az első abortusztabletta hatásait. A visszafordító eljárás nem működik, miután az anya egy, vagy két nappal később beveszi a második tablettát, a misoprostolt. A folyamat onnantól ugyanis végérvényesen visszafordíthatatlan.

Második esély a nőknek

Benjamin Clapper, a Louisiana Right to Life ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban.

„Több mint 2000 babát mentettek meg eddig Amerika szerte az abortusztabletta visszafordítási protokollnak köszönhetően, és arra számítunk, hogy az új törvénynek hála, még több baba fog megszületni.”

A HB 578 kritikus fontosságú tájékoztatást nyújt a kémiai abortuszt választó nőknek arról a lehetőségről, hogy az abortusz hatásai visszafordíthatók. Beth Mizell állami szenátor a törvényjavaslat elfogadása után, így nyilatkozott: „Minden élet értékes, és segíteni kell minden nőnek abban, hogy megkapja a szükséges, életmentő információkat.”

Dr. Bennie Nobles, egy 40 éve praktizáló szülész-nőgyógyász is megszólalt az új törvény kapcsán.

„Az abortusztabletta visszafordító protokoll, szó szerint egy második esélyt ad a nőknek. Személyesen végig kísértem nőket ezen a visszafordítási folyamaton. Ez volt az egyik leghálásabb dolog, amiben valaha is részem volt. Megmentettem magzatokat a haláltól és anyákat egy életre szóló bánattól.”

Majd hozzátette, azóta a gyermekek megszülettek, és egészségesek.

A visszafordító eljárás megmenti a magzatokat a haláltól, az anyákat pedig egy életre szóló bánattól – A kép forrása: Lifenews.com

Életvédő államok

Indiana állam idén áprilisban hasonló, az abortusztabletta-visszafordításáról szóló törvényt fogadott el, de nem sokkal, hogy Eric Holcomb kormányzó aláírta javaslatot, a Planned Parenthood és más abortuszintézmények megtámadták az életpárti rendelkezést. Majd a hatályba lépése előtt 24 órával, egy szövetségi bíró is ideiglenes tiltást adott ki ellene. Az Associated Press jelentése szerint eddig hat államban van hasonló törvényről szó, de három államot bírósági kihívások akadályoznak az életbe léptetésben.

Érvek az abortusztabletta visszafordító eljárás mellett

Az életpárti törvény tehát folyamatosan az indulatok kereszttüzében áll. A támadásokra reagálva a pro-life törvény mellett számos orvos is kiállt, valamint kutatások bizonyítják, az abortusztabletta visszafordító eljárás hatékonyságát és biztonságosságát.

A nyár elején a törvény mellett tanúskodott például Dr. George Delgado, egy kaliforniai orvos, aki részt vett az életmentő eljárás kifejlesztésében. Elmondása szerint személyesen több, mint 50 nőnek segített már sikeresen visszafordítani az abortuszt és megmenteni a gyermekük életét.

Dr. Christina Francis, az Életpárti Szülész-nőgyógyászok Amerikai Szövetségének elnöke is a jogszabály mellett érvelt a tárgyalásokon. Szerinte a nők megérdemlik, hogy tudjanak az abortuszt visszafordító eljárásról, ha tájékozott döntést akarnak hozni. „Ha valóban törődünk azzal, hogy a nők tudatos döntéseket hozzanak, akkor ennek magában kell foglalnia azt is, hogy elmondjuk nekik, hogy van egy másik lehetőség, ha meggondolnák magukat.”

Egy 2018-as szakértői tanulmány szerint – amely az abortusz visszafordító eljárás hatásait vizsgálta –

megállapítható, hogy a kezelésben részesülő és az abortuszt sikeresen visszafordító nőknél nem növekedett meg sem a szövődmények száma, sem a születési rendellenességek kockázata. A koraszülési arány is alacsonyabb volt náluk, mint az általános populációban. A kutatás tanulsága szerint a vizsgált 754 nő majdnem 70 százalékánál sikeres volt a visszafordítás, és egészséges kisbabákat hoztak a világra.

A nők megérdemlik, hogy tudjanak az abortusz visszafordító eljárásról, ha tájékozott döntést akarnak hozni – A kép forrása: Lifenews.com

A nőknek nem a világhálón kellene tájékozódniuk

Az Abortusztabletta mentőhálózat (Abortion Pill Rescue Network – APRN) forródrótjára havonta nagyjából 150 hívás érkezik olyan nőktől, akik a folyamatban lévő abortuszuk visszafordításával kapcsolatban keresnek további információkat. Christa Brown, az APRN-t felügyelő szervezet igazgatója megerősítette, hogy a válsághelyzetben lévő nők gyakran úgy érzik, hogy az abortusz az egyetlen választásuk, de az első tabletta bevétele után, sokan rájönnek, hogy mégis folytatni akarják a terhességüket. Ekkor kétségbeesetten fordulnak a mentőhálózathoz információért, hogy megtudják, van-e még remény.

Sokkal több gyermek menekülhetne meg, ha az édesanyáknak nem az interneten kellene tájékozódniuk az esetleges lehetőségekről, hanem kötelezően informálnák őket.

Helyzetkép Magyarországról

Magyarországon az abortusztablettás terhességmegszakítás hivatalosan nem megengedett. Ellenben a keresőbe az abortusztabletta kifejezést beírva, pár kattintással egy internetes oldalon találja magát az érdeklődő, ahol egy orvosi kérdőívnek „nevezett” kérdéssor kitöltése után, gyakorlatilag terhességmegszakító tablettát lehet rendelni postán, fizetés helyett, adományozással. Az oldal a magyar nyelvet kiválasztva, tökéletes fordítással segít eligazodni a „kétségbeesett áldozatoknak”.

Egy névtelenséget kérő szülész-nőgyógyász lapunknak elmondta, ha valaki ilyen úton vásárol tablettát, akkor törvénysértést követ el, ugyanis ez az eljárás hazánkban tiltott magzatelhajtásnak minősül, amely akár börtönbüntetéssel is járhat. A forrásunk azt is említette, hogy gyakran hall olyan magyar anyákról, akik az abortusztablettás terhességmegszakítás miatt egy bécsi magánklinikára járnak át, ahol 570 euróért (200 ezer forint) el is végzik a beavatkozást. Mint kiderült mindössze egy rutinvizsgálatot végeznek a bejelentkezés után, amelyből megállapítják, hogy 8 hét alatt van-e a terhesség. Miután a delikvens megkapta a tablettát, mindössze három órát kell az intézményben tartózkodni, és mehet is haza.

Abby Johnson Unplanned című filmjéből részlet

Részlet Abby Johnson Unplanned című filmjéből terhességmegszakítás abortusztablettákkal – Forrás: thisischemicalabortion.com

Csak remélni lehet, hogy Magyarország ebben a kérdésben is meg tudja tartani a függetlenségét, és számos nyugati országgal ellentétben kiáll a kémiai úton végzett abortuszok bevezetése ellen. Hiszen az abortusztabletták legalizálása után, csupán pár lépés, az Egyesült Államokban nemrég nagy port kavart telemedicinák problematikája. Azaz az abortusztabletták virtuális felíratása és kiváltása, amelyhez már orvosi felügyelet, személyes találkozó sem szükséges.

Forrás: Lifenews.com

Dokumentumfilm-sorozat figyelmeztet az abortusztabletta veszélyeire

A szülés biztonságosabb, mint az abortusz

A kiemelt kép forrása: Lifenews.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre